ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Опасности от систематичната умора

Опасности от систематичната умора

Претоварване с работа

Науката категорично показва, че умората може да има значителен отрицателен ефект върху здравето. Въпреки че учените не са все още напълно разнищили този процес, лишаването от сън и прекаленото натоварване, изглежда повреждат биологичните механизми, които иначе поддържат ума и тялото здраво.

Психично здраве

Умората влияе негативно на мозъка и намалява способността му да обърне внимание, да запомня и да мисли бързо, което намалява бдителността и времето за реакция. Умората също така оказва влияние върху мозъчната функция по начини, които влияе на психичното здраве. Например, дефицитът на сън създава един хиперактивен отговор на мозъка и разминаване между мозъка и фронталния лоб на мозъка, които контролират рационалното мислене и вземането на решения.

Физическото здраве

Системна умора

Умората изглежда да нарушава също така хормоните и протеините, които играят роли в различни критични биологични процеси. Например, лишаването от сън и почивка потиска способността на организма да произвежда инсулин - вещество, което позволява на хората да метаболизират захарта правилно. Умората също намалява нивото на лептин в тялото - хормонът, който сигнализира "стоп храненето" сигнал към мозъка, когато стомахът е пълен. В допълнение, системната умора предизвиква състояние на тревога в организма, което увеличава производството на хормони на стреса и повишава кръвното налягане.

Умората е свързана с повишени нива на веществата в организма, които показват състояние на възпаление, което е рисков фактор при няколко животозастрашаващи болести.

Ефекти

От умората има значителни последици за мозъка. Ефектите на умората допринасят за около 56 000 автомобила катастрофи всяка година с 40 000 наранявания и 1550 смъртни случаи. Ефектите на умора на мозъка също увеличават риска от психични разстройства, като депресия и тревожност.

Истерия по време на работа

Когато става дума за тялото, нарушаване на критичните хормони и протеини в следствие на системна умора, може да има опустошителни последици за здравето. Чрез инхибиране производството на инсулин, лишаването от почивка може да увеличи риска диабет тип 2.

Въздействието на умора на лептинът, хормонът, който сигнализира за ситостта, може да допринесе за затлъстяване, защото уморените тела не ефективно предават и получават съобщенията, за да спре да яде човек.

Чрез повишаване на хормона на стреса и възпалението, системната умора може да повлияе на кръвното налягане, да допринесе за рак, сърдечни заболявания и инсулт.

Решението

Решението изглежда очевидно: сън и пълноценна почивка! В забързаното ни ежедневие, да станат почивката и спането приоритет може да бъде по-трудно, отколкото звучи, но е важно.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати