ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»За какво помага активен въглен

За какво помага активен въглен

DesislavaDesislava
Новак
17794
Злоупотреба с алкохол
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Активният въглен е като авариен обеззаразител в стомашно-чревния тракт, което включва стомаха и червата. Активният въглен се смята за най-ефективна монотерапия при натравяния. Той се използва, след като човек погълне или абсорбира почти всяко токсично вещество или химикал. Активният въглен се очаква да намали абсорбцията на отровни вещества в тялото до 60 процента.

Той действа, като адсорбира химикалите, като по този начин се намалява тяхната токсичност (отровния им характер), през цялата дължина на стомаха, тънките и дебели черва (стомашно-чревния тракт). Активният въглен е фин, черен прах, който е без мирис, вкус и е нетоксичен.

Той често се дава когато стомаха се нуждае от стомашна промивка. Стомашна промивка с него е ефективна само когато той веднага се приеме след поглъщане на токсичните вещества (в рамките на около половин час).

Активният въглен оказва въздействие чрез абсорбиране на голямо разнообразие от лекарства и химикали. Адсорбция е процес, при който атомите и молекулите се движат от една обща фаза (като твърдо, течно или газ) върху повърхността на твърдо или течно тяло. Тъй като въглена не се "усвоява", той остава вътре в стомашно-чревния тракт и премахва токсините.

Този механизъм на действие не трябва да се бърка с усвояването. Абсорбцията се случва, когато едно вещество преминава в друго, подобно на водата, преминаваща в гъбата. След като химикалите или наркотиците са били абсорбирани от стомашно-чревния тракт, активния въглен вече не може да изтегли токсичните вещества.

Въгленът е "активен", защото той се произвежда и има много фини активни частици. Това увеличава общата площ на повърхността и абсорбиращия му капацитет. Активният въглен често се комбинира със сорбитол (вещество, което стимулира червата да се движат, като слабително), за да се съкрати времето за преминаване през организма и да се намали възможността за запек. Въпреки това, за да се избегнат неблагоприятните ефекти, сорбитол не се дава с всяка доза от активен въглен.

Активния въглен се прилага при натравяне със:

1. Силни киселини и основи, метали и неорганични минерали като натрий, желязо, олово, арсен, йод, флуор и борна киселина;

2. Алкохол (като етанол, метанол, изопропилов алкохол, гликоли и ацетон);

3. Въглеводороди (като нефтени дестилати и растителни въглеводороди, като борово масло).

Активният въглен не дразни лигавиците на стомашно-чревния система. В допълнение към адсорбцията на токсини, активният въглен адсорбира хранителни вещества, витамини и минерали. Въпреки това, този краткосрочен ефект не е проблем, когато активиният въглен се използва за лечение на отравяния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ани
Ани
03.09.2013 17:45
Много добра статия! Ако някой търси да закупи големи количества активен въглен може да посети следния адрес
6
2