Кой е най-добрият метод на контрацепция за мен?

Прегледи при гинеколог

Напълно сигурен метод за контрацепция няма – всички, които са ни познати до сега, имат своите 2-5 % риск при вас да не свърши необходимата задача и да забременеете. Това не е нещо ново и не бива да се плашите – трябва да сте по-внимателни и въпреки че няма да изберете напълно ефикасен метод, да се спрете на онзи, който е най-добър за вас.

Преди да разберете кой метод е вашият, трябва да сте се запознали добре с всички методи за контрацепция, да знаете кой как действа, колко е сигурен, дали сте склонни да го употребявате. Необходимо е също да си отговорите на няколко въпроса, които веднага биха могли да премахнат някои от контрацептивите като възможност.

Ако имате високо кръвно налягане или сте пушач, не е желателно да се спирате на противозачатъчни. Противозачатъчните имат някои странични ефекти, които могат да се проявят и у вас, особено ако сте склонни към това. Освен това при използването на противозачатъчни, трябва да ги приемате по определена схема – можете ли да сте сигурни, че ще я спазвате?

Предпазване от бременност

Трябва да решите колко е желателно да избегнете бременността, защото макар и не напълно ефективни, различните контрацептиви имат различна степен на сигурност. Колко чест е половият ви живот – ако нямате редовни полови отношения, най-добре би било да използвате презервативи. При такава ситуация другите методи биха били излишни – да използвате противозачатъчни при положение, че имате много редки сексуални контакти е напълно безсмислено за организма ви.

Бихте ли използвали спирала – не всяка жена може да я понесе и тук не става въпрос за физика, а изцяло за психическа основа. Ако самата идея ви, че тя ще стои известно време във вас ви е неприятна, няма смисъл да тормозите тялото и психиката си – опитайте нещо друго.

Ако използвате таблетки или спирала, трябва да посещавате гинеколога си често и нищо не би било оправдание да не го правите. Ако смятате, че няма да изпълните това, по-добре не прибягвайте до тези контрацептиви.

Опитайте се сами да решите кое би ви било най-удобно, но ако се затруднявате, винаги можете да се обърнете към специалист, който ще ви обясни и ще ви помогне да решите кое е най-подходящото средство за вас.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати