Гинекологични проблеми при малките момичета

Юношеска гинекология

Детско-юношеската гинекология е съвсем различна и отделна дисциплина от гинекологията. Занимава се с репродуктивното здраве и осъществява контрол в развитието на детето.

Най-честите проблеми, които могат да имат малките момичета са:

- вулвовагинити и вулвити

- цистит

- колпит

- синехии

- ювенилно маточно кръвотечение

- възпаление на яйчниците или маточните тръби

- закъснение на менструация

Детска гинекология

Вулвовагинити и вулвити - тези две заболявания са най-често срещани при малките момичета. Симптомите им са влагалищно течение, раздразнена зачервена кожа по половите органи. Виновници за тези симптоми са микроорганизми като стрептококи, стафилококи, Е.коли. Често се проявява при отслабена имунна система или нарушение в обмяната на веществата.

Цистит - той се среща, както при деца, така и при възрастни. Симптомите му са силно парене при уриниране и постоянни повици за това. Обикновено се лекува, както при възрастните, а за да се установи проблемът, се правят различни изследвания. Циститът всъщност е възпаление на пикочните пътища и не бива да бъде подценяван, лекува се успешно, но е упорито заболяване.

Колпит - симптоми на колпита са слабо бяло на цвят течение и възпаление на половите органи, придружен със сърбеж. Упорито заболяване, но се лекува успешно. Предава се най-често от майката на детето при самото раждане. Често признаците за колпит се появяват в по-късна възраст.

Гинеколози

Синехии – представлява срастване на малките срамни устни. Проявява се при малки момиченца с много нежна и деликатна кожа – първоначално като слепване. Ако не се забележи навреме, може да се получи срастване. Причинява на детето неудобство при уриниране. Обикновено се получава при момиченца до 2-годишна възраст. Причините за това срастване, най-често са възпаления, които не са лекувани навреме. Лекува се чрез процедура, която не изисква упойка, когато е все още слепване и в много редки случаи с операция.

Ювенилно маточно кръвотечение – появява се при малките момиченца заради умора (физическа, емоционална) или от заболяване на някои органи.

Възпаление на яйчниците и маточните тръби – най-често се появяват заради отслабен имунитет, не напълно излекувана настинка, ангина. Характерни симптоми са болки в ляво и дясно ниско долу на корема. Лекува се дълго, но успешно.

Закъснение на менструация – първична аменорея – липса на мензис при момичета на 16 и повече години. Причините могат да са много – нарушение на теглото, наследствени фактори, психически натоварвания и др. Вторична аменорея е, когато след като менструацията на девойката е дошла изведнъж, спре за 4 -5 месеца, без причината да е бременност. Тук причините са от преумора, до лични проблеми, депресивни състояния, натоварване.

Рейтинг

5 4
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати