Какво да правим при зачервени очи

Капки за зачервени очи

Очите могат да се зачервяват по няколко причини – от сериозно изтощение, недоспиване, алергия, ако в окото ви попадне нещо, заради задимени пространства, сух въздух, различни очни болести, при висока температура, нервно претоварване и др.

Преди да предприемете някакви мерки за облекчаване на червенината, трябва да сте сигурни каква е причината за това ви състояние. Ако причината е преумора или недоспиване, можете да облекчите очите си като наложите студени компреси на клепачите и постоите така 15–20 минути.

Може също да наложите торбичка чай – отново като компрес. На пазара се предлагат и различни гелове, които могат да премахнат червенината им, както и добре познатите овлажняващи кремове. Бъдете бдителни, когато купувате такива мазила – винаги проверявайте срока на годност и изпълнявайте стриктно указаният начин за употреба.

Умора пред компютъра

Ако червенината в очите ви се дължи на постоянната ви работа с компютър, най-доброто, което можете да направите е да излезете на чист въздух и да оставите компютъра или телевизора поне за 10–12 часа. Можете да облекчите зачервяването като използвате специални капки за очи, тъй като не винаги човек може да си позволи да бъде на разстояние от екрана, особено когато неговата работа зависи от това. Ако не желаете да използвате капки, можете да наложите кубчета лед увити в кърпа, върху клепачите си.

Компрес от прясно мляко може да избистри погледа ви – затоплете леко малко количество мляко, потопете два тампона и наложете очите си. Маската от магданоз, нарязан на ситно, смесен с малко сметана, върши също чудесна работа. Сместа се разбърква и се налага на очите – стойте с нея около 20-тина минути и ще се уверите в резултата.

Ако освен зачервяването, което не успява да премине с горе написаните методи, се появи и някаква болка, парене, замъглен поглед, веднага потърсете офталмолог, защото това може да говори за някакво възпаление, което съвсем не е безобидно.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати