Какво трябва да знаем за листерията?

Листериоза

Листерията представлява пръчковидна бактерия, която съществува почти навсякъде – има я в почвата, във въздуха, водата, храната. Най-често попада в човешкото тяло чрез храната, в стомашно-чревния тракт.

Листериите оцеляват в различни условия, могат да бъдат унищожени в среда, където температурата е над 50 градуса. Най-благоприятното време за развитие на бактерията е през периода на пролетта – тогава околната среда им предоставя идеалните температури, за да се развиват.

Колко опасни са тези бактерии за организма ни и кой е застрашен да се разболее?

Заразяване с листерия

Листериите са опасни най-вече за бременни жени, възрастни хора и такива със слаба имунна система. За онези, които имат добро здраве, не представлява някаква особена заплаха.

Болестта, причинена от този вид бактерия, се нарича листериоза. При бременните жени тази болест е особено опасна, защото може да причини непоправими вреди на плода, дори да предизвика спонтанен аборт.

В кои хранителни продукти има най-голяма вероятност да се съдържа бактерията?

Месо

Може да вирее във всички продукти, в плодове, в зеленчуци, в месо. Веднъж били в контакт със заразена почва, плодовете и зеленчуците развиват тази бактерия. Тя може да оцелее дори при 4 градуса.

Какви са симптомите на листериозата и можем ли да се излекуваме?

Симптомите, които причинява листериозата много напомнят на грипното състояние. Бактерията се открива лесно – с кръвно изследване, след което може да се излекува сравнително лесно, защото не е устойчива на много видове антибиотици.

Какво да предприемем, за да не допуснем тази бактерия да влезе в нашия организъм?

Единственото, което можете да направите, е да измивате много старателно плодовете и зеленчуците, да подлагате на достатъчно дълга термична обработка месата, както и да спазвате достатъчно висока лична хигиена.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати