Как да овладеем яростта и агресията

Агресия на работното място

Да умеем да овладяваме яростта и агресията си е доста по-добре отколкото да се впускаме в постоянни конфликтни ситуации. Гневът пречи на здравето ни, на психическото ни състояние, на работата, а освен това може дори да ни разболее.

Но пък специалистите ни съветват да го показваме, да го изливаме, да не оставяме агресията да остава в нас и да я потъпкваме, тъй като рано или късно, тя сама ще изплува и тогава нещата ще бъдат още по-страшни. Е, добре – да даваме воля на яростта и агресията или не?

Може би „освобождаването” трябва да се случва в правилната посока – например чрез някакъв спорт. В залата за тренировки най-добре можеш да излееш гнева и агресията, без това да те конфронтира с никого.

Що се отнася до овладяването, тук нещата са малко по-трудни. За да успееш да се овладееш, трябва да можеш да разсъждаваш в момента на ярост и агресия и да познаваш себе си. При повечето хора това не се появява, чувствата те връхлитат и не виждаш и не чуваш нищо около себе си. Единственото, което искаш е да излееш цялото това напрежение.

Овладяването може да стане по няколко начина. Освен спортуване, което с течение на времето ще ви научи на търпение, постоянство, друга добра идея са всички видове учения, които включват някаква медитация и размишляване. Ако успеете да опознаете своя вътрешен свят, ще съумеете да се справите с яростта.

Обикновено желанието за показване и изразяване на негативни емоции като гняв и агресия, се пораждат заради дълго трупане в душата на малки и дребни неща, които в един момент ескалират.

Когато агресията във вас надделява и вие го усетите, започнете да вдишвате много дълбоко, опитайте се да изчистите съзнанието си от лоши и негативни мисли и „извикайте” мисъл, която ви доставя удоволствие и наслада, нещо чрез което ще успеете да овладеете емоциите си.

Рейтинг

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари