Какво е водна интоксикация

Водна интоксикация
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Водна интоксикация или още свръххидратация се получава, тогава когато в тялото има прекалено много вода. Това състояние е известно още като воден излишък. Подобно състояние може да доведе и до други здравословни проблеми – лошо храносмилане, увреждане на мозъка и др.

Свръххидратацията обикновено се случва на онези, които имат проблеми с бъбреци, сърце или черен дроб. С други думи, ако организмът ви е здрав и всички органи функционират нормално, няма да получите водна интоксикация. При хората, които имат проблеми с бъбреците, прекомерното пиене на вода, затруднява работата на органа, и той не успява да отдели нормално водата. Такива хора често пъти ограничават приема на вода, намаляват до минимум солта, подлагат се на различни диети, за да се чувстват добре.

Един от първите симптоми на водна интоксикация е поведенческото изменение – причината се крие в това, че мозъкът е изключително податлив на свръххидратацията. Чувство на обърканост, неориентираност, замъглено зрение, крясъци, сънливост са само част от симптомите. Често пъти кръвното налягане се повишава. Бебчетата са рискова група и трябва да внимавате колко вода на ден изпива детето ви.

За да поддържате организма си в добро състояние, трябва да правите всичко с мярка и това се отнася и за пиенето на течности. При възрастния организъм, нормалното количество вода на ден е 2 до 3 л. Ако обаче страдате от проблеми с бъбреците, нещата стоят по-различен начин – ще се наложи да се ограничавате и пазите, но в какви количества ще поемате течности, зависи от здравословното ви състояние и е строго индивидуално.

Тъй като водната интоксикация е общо казано приемане на голямо количество вода за кратък период от време, проблем може да се получи при интензивно спортуване. Спортистите губят доста сериозни количества натрий при интензивни тренировки и поради тази причина се „наливат” с много течности. Приемът на повече от 3 л вода на ден, особено ако се насилваме да ги поемем може да доведе проблеми.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати