Напълняване при проблем с ендокринната система

Пълна жена

Какво представлява ендокринната система?

Ендокринната система е сложна група от жлези. Жлезите са органи, които произвеждат хормони. Това са вещества, които помагат да се контролират дейности в тялото ни. Хормоните също така ви помагат да контролирате начина, по който реагирате на заобикалящата ви среда. Tе могат да ви осигурят правилното количество енергия от храненето, тялото ви се нуждае от тях, за да функционира. Жлезите, които образуват ендокринната система, са щитовидна жлеза, паращитовидни жлези, панкреас, яйчници, тестиси, надбъбречна жлеза и хипофизна жлеза и [хипоталамус.

Какво правят ендокринолозите?

Ендокринолозите са обучени, за да диагностицират и лекуват хормоналните дисбаланси и проблеми, като помагат да се възстанови нормалния баланс на хормоните във вашата система. Те се грижат за много болести, включително:

диабет

заболявания на щитовидната жлеза

• метаболитни нарушения

• над или недостиг на хормони

менопауза

остеопороза

хипертония

холестерол

безплодие

• липсата на растеж (нисък ръст)

ракови заболявания на жлезите с вътрешна секреция

Какви са най-честите ендокринни заболявания и нарушения?

Заболяванията на ендокринната система могат да бъдат групирани в няколко различни области. Някои ендокринолози се съсредоточават върху една или две болести на ендокринната система, като например диабет, педиатрични заболявания, щитовидна жлеза, или репродуктивните функции и нарушения в менструален цикъл. Други работят във всички области на ендокринологията. Основните области на ендокринологията са описани по-долу.

Преяждане

Диабет

Пациентите с диабет имат твърде много захар в кръвта си. Последните проучвания са установили, че контролирането на кръвна захар помага за предотвратяване на сериозни проблеми, които могат да бъдат причинени от диабет. Те могат да включват проблеми с очи, бъбреци и нерви, което може да доведе до слепота, диализа, или ампутация. Ендокринолозите лекуват диабета с диета и медикаменти, включително инсулин. Те също работят в тясно сътрудничество с пациентите, за да се контролира кръвната захар и теглото им и да ги наблюдават, така че те да могат да предотвратят здравословни проблеми.

Щитовидна жлеза

Пациенти с заболяване на щитовидната жлеза често имат проблеми с техните енергийни нива. Те могат да имат проблеми с мускулната сила, емоциите, контрол на теглото и толериране на топлина или студ. Ендокринолози лекуват пациентите с твърде много или твърде малко хормони на щитовидната жлеза (условия, съответно, причинени от свръхактивна или намалена функция на щитовидната жлеза). Те помагат на пациентите за постигането на баланс в хормоните чрез замяна или блокиране на хормоните на щитовидната жлеза.

Проблеми с костите

Остеомалация (рахит), което води до проблеми с костите. Остеопорозата е заболяване, при което отслабва скелета. Някои хормони действат за защита на костната тъкан. Когато нивата на хормоните са необичайни, костите могат да губят калций и отслабват. Това често води до по-малко движение при пациентите и от там до наднормено тегло.

Възпроизвеждането/безплодие

Упражнения за пълни жени

Около една на всеки десет двойки е безплодна. Ендокринолозите диагностицират и лекуват хормоналните дисбаланси, които могат да предизвикат безплодие, а също така и помагат при лечение на пациенти с репродуктивни проблеми. Проблема при хормоналните лечения е, че при 90 процента от случаите ефекта от лечението е наднормено тегло.

Затлъстяването и наднорменото тегло

Проблемите с ендокринната система често водят до наднормено тегло или затлъстяване, понякога поради метаболитни и хормонални проблеми. Някой, който е с наднормено тегло има твърде много мазнини в тялото. Нарушения на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците и хипофизата може да доведат до затлъстяване. Ендокринолозите идентифицират факторите, свързани със затлъстяването, като инсулинова резистентност и генетични проблеми.

Рейтинг

5 0
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати