Кога се обострят гастрит и язва

Гастрит и язва

Гастритът и пептичната язва засягат до 50 процента от възрастното население в западните страни. Гастритът е повърхностна ерозия и възпаление на стомашната лигавица. Пептичната язва са по-дълбоки ерозии и язви, които се простират през слоя на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.

Тези нарушения са резултат от нарушено равновесие между образуването на стомашна киселина и поддържане на защитната бариера на лигавицата, която зависи от секрецията на простагландините. Като цяло гастритът и стомашна язва са свързани с недостатъчна защита на лигавицата, като язвите на дванадесетопръстника са свързани с отделянето на излишната киселина.

Хеликобактер пилори инфекцията може да бъде отговорна за до 95% от дуоденалните язви и 85% от стомашни язви по света. Бактериите, нарушават защитната бариера на лигавицата, което я прави по-уязвима към щети от киселина и подбуждане на възпалителен отговор. Нестероидните противовъзпалителни средства са най-честата причина за обострянето на стомашните язви и гастритът.

Другите причинители на обострянето включват дразнители като аспирин и стероиди, тежък физиологичен стрес, включително изгаряния, сепсис, травми и тежки хирургични травми, като позициониране а назогастрална сонда, свръхчувствителност и автоимунни реакции.

Като се има предвид, че яденето на неправилни храни изостря болката от гастрит и стомашна язва, язвата на дванадесетопръстника е освободена от тази зависимост към ядене, но болката се увеличава от 2 до 3 часа след хранене.

Внезапна поява на силна болка (или значително влошаване на съществуваща болка), може да означава, перфорация, която изисква спешна хирургическа намеса.

Рискови фактори

Увеличаване на възрастта. Стомашни язви обикновено се появяват при пациенти на възраст над 40 години, а честотата на върховете на язви на дванадесетопръстника, на около 60-годишна възраст.

Употребата на тютюн. Никотинът увеличава стомашната секреция и намалява притока на кръв в стомаха и дванадесетопръстника. Това води до обостряне на язвата и гастрита.

Употреба на алкохол. Алкохолът може да предизвика гастрит, като и да стимулира стомашната секреция и увреждането на лигавицата. Въпреки това няма данни за ролята му при образуване на язва, но е факт че засилва симптомите.

Пациентите трябва да избягват агенти, които да изострят гастритът или ръчичката на язвата. Те включват цигари, алкохол, нестероидни противовъзпалителни средства, аспирин и стероиди.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати