Билки за здрави очи

Сини очи
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Зрението е едно от най-съкровените ни сетива. Чрез него ние се свързваме със света около нас и добиваме представа за това как той изглежда. За това е много важно да се грижим подобаващо за него. Билките, които могат да ни помогнат за това са:

Гинко билоба подобрява притока на кръв към ретината (чувствителната на светлина тъкан в задната част на окото). Предварително проучване показва, че екстракти от нея помагат за подобряване на зрението при хора с глаукома. Също така тя е антиоксидант и предпазва нервните клетки, включително и тези в очите.

Канабис

Канабисът съдържа канабиноиди, които наред с многото си действия, намаляват налягането вътре в окото при хора с глаукома. Първите проучвания са били извършени при хора, които са пушили марихуана и показват, че намаленото налягането, продължава около 4 часа. Последващите проучвания са опитвали различни методи, за да доставят канабиноиди в окото (интравенозно, перорално или вдишване).

Недостатъците са страничните ефекти (сухи, розови очи, понижено кръвно налягане, промени в психическото състояние и поведение) и законност (освен ако не живеете в държава, която е легализирала медицинския канабис). Въпреки това, идентификацията на рецептори за канабиноидите в окото, повишават интереса в развитието на капки за очи.

Зелен чай

Зеленният чай съдържа антиоксиданти, които очистват свободните радикали и веществата, които създават т.нар. окислително увреждане в основата на много хронични заболявания, включително глаукома, дегенерация на макулата и катаракта. Освен това, лабораторни изследвания показват, че лечението на ретините клетки с полифеноли от зелен чай, ги предпазва от увреждане от ултравиолетова светлина. (Подобно увреждане повишава риска от дегенерация на макулата. Ултравиолетова светлина също допринася за катаракта).

Черни боровинки

Черните боровинки (Vaccinium myrtillus) съдържа мощни антиоксидантни флавоноиди, наречени антоцианини. По време на Втората световна война, кралските военновъздушни сили и техните пилоти съобщават, че яденето на боровинково сладко подобрява тяхното нощно виждане. Едно скорошно проучване откри, че антоцианини от друг плод - касис подобрява адаптация на тъмно и също така намалява умората на очите.

В други проучвания се показва, че екстрактите от касис защитават нервните клетки в ретината, укрепват кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и блокират образуването на нови кръвоносни съдове, процеси, участващи в заболявания на ретината като диабетна ретинопатия и дегенерация на макулата.

Много билки, плодове и зеленчуци имат антиоксидантни свойства

Чесънът е един от тях. Предварителен лаборатория изследвания показват, че може да помогне за предотвратяване на катаракта. Куркума съдържа куркумин мощен антиоксидант, който е доказано, че предпазва от образуване на катаракт при плъхове, както самостоятелно, така и в комбинация с витамин Е.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати