ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Разликата между хемороиди и фисури

Разликата между хемороиди и фисури

DesislavaDesislava
Новак
177100
хемороиди
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

В тази статия ще обсъдим хемороидите и фисурите, какви са приликите и какви са разликите между тях, а също и как да се отнасяме към тях. Те всъщност са подобни, но не са едно и също нещо. Те показват подобни симптоми. Болка в една и съща област, а именно, в и около аналния отвор. Както обикновено не се говори много за тях. Това е и причината, поради която много хора ги бъркат.

Хемороидите понякога са болезнени места на подути вени в лигавицата на ануса и ректума, в резултат от образуването на разширени вени около ануса. Вътрешните хемороиди се появяват на кръстопътя на ануса и ректума и са покрити с лигавица. Външните хемороиди се появяват точно извън ануса и са покрити с кожа. Външните хемороиди могат да бъдат третирани с местни продукти за облекчаване на болката, но ако те се появят отново или останат симптоматични, те могат да бъдат хирургично отстранени.

Хемороидите са основно болезнени масата и подутини, възпалени вени в или около аналния отвор. Има много различни причини за хемороиди, но най-често срещаната е запек. Запекът, общо взето, поставя допълнителен натиск върху аналните вени, като ги кара да станат слаби и от там да се получи възпаление на кожата, като по този начин се развива в хемороид.

Симптомите на хемороидите включват болка, докато седите, стоите или по време на движение на червата. Тя дори може да бъде и след дефекация. Също така при някои, но не при всички се появява и кървене. Това е така, защото вените се оказват толкова подути и възпалени, че се пукат и кървят. Не всички хемороиди кървят, но някои от тях го правят.

Фисурите са малки рани или цепвания по лигавицата на аналния канал. Едни от най-честите причини за появата им са преминаването на големи, твърди изпражнения, тежка диария или сексуална травма в тази област. Почти всичко, което завършва с разкъсване на лигавицата и слуз, е фисура.

Симптомите включват много болка, а лигавицата прилича на нарязвания върху хартия. Така че всеки, който се е порязвал някога знае, че дори едно докосване ще направи усещането по-болезнено. Фисурата може да бъде като малък разрез, но съпътстван с много голяма болка.

При хемороидите, по-скоро се чувства нещо като топче около аналния отвор. Така че това са само някои от интересните факти за това как да се прави разликата между фисура и хемороиди. Тези две състояния са със сходни симптоми, но и в двата случая е нужно зарастване на тъканите, независимо дали имате хемороиди или фисура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest