Задържане на вода

Подути крака

Задържане на вода често се нарича оток. Това е състояние, което е резултат от течове в тъканите на тялото от кръвта. При нормални обстоятелства, течността се оттича от тъканите на тялото чрез лимфната система - мрежа от тръби по цялото тяло, която премахва отпадъците и чуждия материал, и го изпразва обратно в кръвния поток.

Възникнат проблеми със задържане на вода, когато течността не се отстранява чрез лимфната система правилно, тя се задържа в тъканите на тялото, където причинява подуване (оток). Задържането на вода в тялото е най-често в стъпалата и краката, но може да се появи в ръцете, раменете, коремната кухина (асцит) и около бели дробове (известно като белодробен оток).

Видове задържане на вода

Има две основни категории на задържане на вода, генерализиран оток и локализиран оток. Генерализиран оток се отнася до подуване, което се случва по цялото тяло, докато локализирания оток се отнася до набъбване в отделните части на тялото.

Задържане на вода и наддаване на тегло

Това е много често явление, дори за здрави възрастни, които изпитват колебания в теглото, поради задържане на вода. Въпреки че повечето хора могат да запазят до пет килограма "скрита" вода в тегло си в рамките на естествената течност, която заобикаля клетките, известни като извънклетъчна течност, тези, които са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване могат да задържат до осем килограма течност.

Задържане на вода и менопаузата

Тъй като жените влизат в менопауза, почти 90% от тях наддават на тегло от промяна в хормоните. Въпреки че повечето жени очакват да изпитват горещи вълни, много от тях са изненадани от промени в теглото. Въпреки това, част от това тегло е само на външен вид, поради задържане на вода и подуване на корема от понижените нива на прогестерон. Въпреки, че това не са мазнини които да предизвикват повишаване на теглото, много жени ще забележат промяна в начина, по който им стоят дрехите и във формата на телата си и ще започнат да изпитват чувство, че са по-тежки.

Подут стомах

Въпреки това, килограмите, свързани с задържането на вода не е задължително да са нездравословни за вас, тъй като това помага на тялото да се подготви срещу остеопороза и други заболявания. Опитайте се да се съсредоточите върху здравето и поддържането на активен начин на живот и задържането на вода и подуването на корема, като цяло ще се разрешат от само себе си в рамките на няколко месеца.

Задържане на вода и хипертония

Високо кръвно налягане и задържането на вода вървят ръка за ръка, като хипертонията може да доведе до твърде много течност в нормалните кръвоносни съдове. Кръвното налягане измерва натиска на кръвта срещу стените на кръвоносните съдове, и ако той остане висок, с течение на времето се нарича хипертония. Ето защо е много важно да се управляват нивата на течности, които могат да повлияят на кръвното налягане.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати