ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Оплаквания при хемороиди

Оплаквания при хемороиди

DesislavaDesislava
Новак
17786
Хемороиди
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Хемороидите са подутите кръвоносни съдове на ректума. Хемороидалните вени се намира в най-ниската част на ректума и ануса. Понякога те се подуват, така че венозните стени стават опънати, тънки и раздразнени от преминаване на дефекация. Хемороиди се класифицират в две основни категории: вътрешни и външни. Вътрешни хемороиди се намират достатъчно далеч вътре в ректума, така че не можете да ги видите или да ги почувствате. Кървене по време на изхождане, сърбежи и ректални болки са най-често срещаните хемороидни симптоми.

Външните хемороиди

Хемороиди

Ректалната болка възниква предимно с външните хемороиди. Кръвта може да се събере под кожата, като образува твърда, болезнена бучка. Това се нарича thrombosed или съсирени хемороиди. Можете също така да забележите жилки кръв на тоалетната хартия след напрежение, за да се изходите.

Вътрешни хемороиди

Най-честият симптом на вътрешният хемороид е ректално кървене . Можете да намерите ярки червени жилки кръв на тоалетната хартия или ярко червена кръв в тоалетната чиния дори и след нормалното движение на червата. Кръвта също може да се вижда на повърхността на изпражненията.

Други симптоми на вътрешните хемороиди могат да включват:

• Сърбеж. Това е честото оплакване, защото вътрешните хемороиди често просмукват слуз, която може да раздразни аналната кожата и да причини сърбеж.

• Дразнене на кожата. Големите хемороиди, които са като издутина от ануса могат да отделят слуз, което води до леко дразнене.

• Дискомфорт. Вие не искате да седнете дори и на мек стол веднага след като сте ходили до тоалетна. Това неприятно усещане е причинена от издуването на хемороидите в крайната част на дебелото черво (аналния канал). Като цяло, колкото по-големи са хемороидите, толкова по-голям е дискомфортът.

• Повечето вътрешни хемороиди не са болезнени. Но големите хемороиди, които са издутина от ануса могат да станат болезнени, ако те се подуват и са притиснати от мускулите, които контролират ануса. Силната болка може да бъде знак, че снабдяването с кръв на хемороиди се прекъснало. Спешното лечение е необходимо.

Ректално кървене и болка и промени в дефекацията също са симптоми на други заболявания на дебелото черво, на ректума или на анален рак. Хората, които имат тези симптоми, особено тези, които са над 50-годишна възраст или по-възрастни или тези с фамилна анамнеза за рак на дебелото черво, трябва да говоря с техните лекари.

Други условия със симптоми, подобни на хемороиди, са анални фисури, анални фистули, полипи на дебелото черво, ректален пролапс, както и възпалителни заболявания на червата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати