Кои бактерии са полезни за кожата

Ръце и крака

Бактериите, които обикновено се намират в човешкото тяло и не предизвикват заболяване се наричат "нормалната флора". В червата Е. коли бактериите помагат в смилането на храната. Върху кожата, бактерии като стафилококи и стрептококи.

Без нормалната флора, патогенните бактерии ще бъдат свободни да нахлуят в кожата и е възможно да причинят кожни заболявания и болестни състояния. Други бактерии, участващи в нормалната флора включват микрококи и лактобацили. Вида на бактериите върху кожата зависи до голяма степен от типа на кожата която се наблюдава.

На повърхността на кожата бактериите са в изобилие, разнообразни и постоянни, но те се борят с възпалението на кожата. Изследвания в Университета на Калифорния показват, че нормалните бактерии, които живеят на повърхността на кожата, предотвратяват прекомерното възпаление след травма. Тези микроби са всъщност добри за нас.

Подмишници

Така наречената "хигиенна хипотеза", представена за първи път в края на 1980 г., показва, че липсата на ранното излагане на инфекциозни агенти и микроорганизми увеличава податливостта към болести чрез промяна на това как имунната система реагира на такива "бактериални нашественици”.

Хипотезата за първи път е разработена, за да обясни защо са по-чести инфекциите при деца от многодетни семейства, които навярно са били изложени на повече инфекциозни агенти, отколкото от други алергии като сенна хрема и екзема.

Тя се използва за да обясни по-високата честота на алергични заболявания в индустриализираните страни. Нормалната микрофлора на кожата съдържа микроскопични и обикновено безобидни бактерии, които живеят върху кожата, която включва някои стафилококови бактериални видове, които индуцират възпалителните реакции, когато те са въведени под повърхността на кожата.

В това проучване Лай Гало и колегите му разкриват неизвестен досега механизъм, чрез която стафилококите инхибират възпалението на кожата. Такова инхибиране се медиира от молекула, наречена стафилококова (lipoteichoic) киселина, която действа на кератиноцитите - основните видове клетки, намиращи се на епидермиса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати