ezine.bg»Статии»Здраве»Кашкавал при бременност

Кашкавал при бременност

Кашкавал при бременни

Сложните процеси, които се случват по време на бременност изискват богат източник на протеини, витамини и минерали, както за майката, така и за детето. Здравословното хранене е важно през всички етапи на живота, особено по време на бременност. Вашият избор на това какво да ядете и пиете по това време може да повлияе на вашето здраве и здравето на вашето бебе за много години напред.

Но докато вашата нужда от определени хранителни вещества се увеличава по време на бременност, старата поговорка "яде за двама" не означава непременно, че трябва да ядете два пъти повече храна, поради редица причини:

• Вашето растящото бебе не е толкова голям, колкото един възрастен.

• По време на бременността тялото ви става по-ефективно в усвояването на хранителни вещества в храносмилателната система.

• Вашето тяло не отделя хранителни вещества - вместо това, то изгражда магазини.

Важно е качеството на вашата диета, а не е важно количеството.

Калций

Хранене при бременни

Вашите изисквания за този съществен минерал по време на бременност са особено високи през последните десет седмици, когато калцият се установява в костите на бебето ви. Въпреки това не се счита за необходимо увеличение храната, защото тялото ви се адаптира към поглъщане на повече калций от храната, която консумираме.

Това означава обаче, че е важно да се ядат достатъчно калций-съдържащи храни. Добри източници са млякото и млечни продукти като сирене, кисело мляко и кашкавал. Бременните жени трябва да бъдат внимателни с приема на кашкавал и сирене. Защото според последни проучвания неузрелите сортове кашкавал и меките сирена има голяма вероятност да съдържат бактерии, които да се окажат вредни както за майката, така и за бебето.

Подобна бактерия е листерията, а заразяването с нея може да доведе до преждевременно раждане, мъртвородено дете и спонтанен аборт. Другото нещо за което предупреждават специалистите е, че в тези млечни продукти се съдържат токсини, които се натрупват в организма и тялото на бебето и майката и могат да предизвикат проблеми в развитието и здравето на плода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати