ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Хипокалциемични припадъци

Хипокалциемични припадъци

Хипокалциемия

Калциевата хомеостаза се поддържа от витамин D и паратироидния хормон и основните причини за хипокалциемия са дефицит на витамин D и хипопаратироидизъм.

Основните хранителни източници на витамин D са тлъстата риба и обогатените храни като млякото. Витамин D също така се синтезира от 7-дехидрохолестерола в кожата при излагане на ултравиолетова светлина. Черният дроб преработва витамин D в калцидиол (25-хидроксивитамин D), който след това се превръща в калцитриол (1.25-дихидроксивитамин D) в бъбреците чрез процеси, стимулирани от паратироидния хормон. Недостигът на витамин D може да доведе до:

• лош хранителен прием

• чревна малабсорбция

Прегледи

• понижено чернодробно производството на калцидиол

• повишаване на чернодробния метаболизъм на калцидиола до неактивни метаболити (процеси, стимулирани от ензим-индуциращи антиепилептични лекарства)

• намалено бъбречно производството на калцитриол при пациенти с бъбречна недостатъчност

Тъй като концентрацията на калций в плазмата пада, паратироидният хормон увеличава секреция си, в резултат увеличава освобождаването на калций от костите (процес зависещ от калцитриол) и засиленото бъбречно производството на калцитриол, което от своя страна увеличава усвояването на калция в червата.

Главоболие

Хипокалциемия има потенциал да предизвика набор от физически белези, известни като екстрапирамидни симптоми. Екстрапирамидни симптоми са подобни на признаци на болестта на Паркинсон като треперене, които се случват при опит за извършване на умишлени движения като ядене или писане.

Можете да чувствате вашите мускули твърд или неподвижни, а движенията като ходене могат да станат много бавни. Тези симптоми се появяват поради дисфункции в начина, по който мозъкът ви комуникира с нервите, които изпращат сигнали от мозъка ви за мускулите ви и ги кара да се движат.

Тежка хипокалциемия понякога причинява гърчове и припадъци. Припадъкът е период на необичайни електрически импулси в мозъка, които идва внезапно. Симптомите на гърчове включват промени в съзнанието, загуба на паметта, падане, загуба на мускулен контрол, конвулсии и метален вкус в устата ви.

Повечето припадъци се случват в продължение на по-малко от 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати