Аюрведа: Какво е прана енергия?

Аюрведа

Аюрведа е древно учение или по скоро древна система за грижа към здравето. С други думи тази система или тази наука не ни обяснява различни неща за здравето, учи ни как да живеем и да бъдем здрави чрез различни народни лекове и пречистване на целия организъм без да са необходими никакви медикаменти.

В наши дни това древно индийско учение, се възприема като вид алтернативна медицина. Въпреки, че аюрведа най-често е свързана с вегетарианство и диети, това съвсем не е така.

Има различни ограничения в храната и начина на живот, но те са свързани с пълното прочистване на организма и опита за свързването на физическото тяло с духовната част от нас самите. Хармонията на дух и тяло е главната цел за пречистването на физическото ни същество.

Аюрведа разглежда човека не само като физика – системата смята, че човекът се състои от физическото си тяло, душата и жизнена енергия. Всъщност жизнената енергия при аюрведа е известна като „прана”.

Медитация

Прана енергия може най-общо да се обясни като сила, която всеки от нас „носи” в тялото си – жизнената енергия, силата на сърцето и ума, на тялото и духа. Прана енергията влияе на цялото ни същество – начина, по който се чувстваме, реагираме, живеем, зависи от тази енергия.

Хармонизирането на всички части на човек (дух-тяло-ум) може да се постигне именно чрез енергията прана. Движението на този вид енергия влияе на цялото ни същество – на настроение, на здравословно състояние, на жизненост. Прана енергията се движи в нас по „пътища”, които се наричат нади.

За да може прана да достига навсякъде и да се движи свободно в нас, е необходимо тези нади да бъдат свободни или иначе казано пречистени. Прана спомага за всеки процес в нашето тяло – хармонията ИН-ЯН представлява здраве.

Ин (кръвта) и ЯН (прана) са част от едно неразривно цяло, но за да могат да действат по този начин, е необходимо пътищата им да бъдат прочистени и затова е необходима и аюрведата, както йога, медитация, с които са в голяма степен свързани.

Енергията прана може да лекува като за всяка болест, която подлежи на лечение от нея, има различен подход. Системата аюрведа възприема като основен източник на прана Слънцето и неговата светлина.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати