ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Парене в гърлото

Парене в гърлото

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Парене в гърлото
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Паренето в гърлото е много неприятно усещане и обикновено то се проявява като симптом на някое сериозно заболяване, така че не била да се подценява с лека ръка.

Паренето в гърлото може да се дължи на киселини, предизвикани от гастрит с повишена киселинност, а също така вследствие на ларингит или гъбички.

При парене в гърлото, което не преминава, трябва да се посети специалист, който да постави точната диагноза, за да се предприеме лечение.

Ларингит и гастрит могат да преминат в хронични заболявания, и лечението им ще изисква по-силни медикаменти и ще отнеме много повече време, отколкото ако проблемът се атакува в началото.

Паренето в гърлото може също така да се предизвика от разтягане на стомаха заради преяждане, а също и от пушене и от повишено вътрестомашно налягане.

Преглед на болно гърло

И най-малкото парене в гърлото предизвиква неприятни усещания – кашлица, чувство, че се задушаваш, сухота и усещане на разяждане на гърлото.

Понякога паренето в гърлото е предизвикано от различни простудни заболявания на горните дихателни пътища. Паренето в гърлото е първият признак за настинка, преди още да са се проявили останалите признаци.

Още на следващия ден човек може да усети неразположение и да се окаже, че е болен от грип или настинка.

Ако паренето в гърлото се проявява като реакция към миризми, хранителни продукти или се проявява сезонно, вероятно причината се крие в алергии. Паралелно може да има други симптоми – сълзене на очите, хрема, пъпки по кожата.

Паренето в гърлото може да се предизвика от заболявания на щитовидната жлеза, при които се увеличава жлезата и притиска трахеята. Ще бъдат налице и други симптоми – изнервеност, повишена възбудимост или обратното – сънливост и отпадналост.

Прекомерното натоварване на гласните струни също може да предизвика парене в гърлото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest