ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечебни свойства на хумата

Лечебни свойства на хумата

Лечебни свойства на хумата

Хумата е не само козметично средство, има много добри лечебни свойства. Изключително много са състоянията, на които хумата може да помогне и да бъде полезна. Става дума както за вътрешни заболявания, така и за кожни проблеми.

Какво съдържа хумата или т.нар лечебна глина?

В състава й има много вещества, които оказват благотворно влияние на организма ни. Част от тях са магнезий, желязо, алуминий и други. Хумата може да бъде използвана под формата на компреси или мазила, различни разтвори.

Какво лекува хумата и как да я използваме за конкретното заболяване?

Ако имате разширени вени, можете да си приготвите каша от хума и вода – целта е да стане гъста субстанция, която трябва да намажете върху краката си. Правете процедурата в продължение поне на десет дни.

За профилактика можете да си правите хумена вода и да я изпивате всеки ден преди да хапнете каквото и да е. Необходими са ви 1 ч.л. хума и 1 ч.ч вода. Разтваря се, оставяте да се утаи и изпивате само бистрата част от водата. Не така стоят нещата, ако страдате от псориазис – в такъв случай е необходимо да изпиете цялата чаша плюс утайката.

Възможно е този цяр да ви причини запек – това ще се случи, ако във вашия организъм има прекалено много натрупани токсини. Бъдете подготвени обаче, че цветът на фекалиите ще се промени от хумата.

Ако страдате от пърхот, направете си каша от хума и намажете корените на косата. Трябва да преспите с хумата върху главата, отмийте я на следващия ден.

Хумата може да помогне при болки в кръста, пародонтоза, абсцеси, акне , ранички, възпаления, натъртване, подутини, главоболие. Не се препоръчва на хора, които страдат от запек. Не е препоръчително също да си правите маска за коса с хума, ако се боядисвате, защото благодарение на съставките й цветът ви може значително да се отмие.

Рейтинг

5 0
4 2
3 4
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати