Как да се справим с оригването

Оригване

Оригването е експулсиране на въздух или газ от стомаха през хранопровода и устата. Въпреки че това е естествена физиологична функция на тялото и може да бъде социално приемлива в някои култури като знак за благодарност към домакините за приготвената храна, то също така може да предизвика неудобство и да продължи понякога прекалено дълго.

Ето някои прости съвети как да се справите с досадното оригване:

1. Яжте и пийте по-бавно. Поемането на допълнително въздух при бърз прием на храни и напитки се дължи на по-честото вдишване през устата, вместо през носа.

2. Дъвчете добре със затворена уста и не говорете, докато ядете. Предъвквайте храната добре преди да бъде погълната. „Приказките”, докато ядете означава, че устата ви се отваря непрекъснато и следователно сте по-склонни да поглъщате повече излишен въздух.

3. Пийте вода, чай или други негазирани напитки по време на хранене. Газираните изкушения съдържат въглероден двуокис и не са полезни. Ако все пак отпивате от тях, докато ядете, ги приемайте на по-малки глътки и за по-дълъг период от време.

4. Отпивайте своята напитка от чаша, вместо да използвате сламка или да пиете директно от бутилка. Със сламките се засмуква и приема повече въздух, а при присвиване на устните, за да изпиете вода от тясното гърло на бутилката, също се поема допълнително въздух. Бавните глътки на пиене спомагат това да се предотврати.

5. Избягвайте дъвките, бонбони за смучене и пушене. Тези навици водят до допълнително засмукване и поглъщане на въздух през устата.

6. Избягвайте прекомерното поглъщане на въздух през устата, когато сте нервни или притеснени. Някои хора зачестяват своите вдишвания, които наподобяват стресов тик, дори без да го осъзнават.

7. Ако имате настинка или грип, който увеличава секрецията от носа и го запушва, се опитвай да вдишвате бавно през устата и до колкото можете - все пак през носа.

8. Проверете дали са в добро състояние протезите ви. Лошото им поставяне може да доведе до поглъщане на допълнително въздух, докато се храните.

9. Направете промяна на вашия хранителен режим. Печен или варен боб, леща, броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, маруля, лук, шоколад и плодове като ябълки, праскови и круши могат да произведат повече газове по време на храносмилането, а след това резултатът е: оригване, подуване на корема и неразположение. Също така избягвайте храни, които съдържат големи количества "спотаен" в тях въздух, като мусове, суфлета и сметана.

10. Приготовлявайте зеленчуците на пара, вместо да ги варите. Това спомага да се съхранят техните естествени ензими, които са особено важни за процеса на правилно храносмилането.

11. Приемайте допълнителен ензим под формата на таблетка като добавка към храненето. Това може да намали риска от нежелано оригване, както и от метеоризъм.

12. Взимайте лекарствени продукти, съдържащи симетикон или добавки, които намаляват киселинността в стомаха. Това може да трансформира големите мехурчета газ в по-малки и да предотврати оригването.

13. Носете свободни около тялото дрехи. Облекло, което плътно прилепва и притиска зоната около кръста, може да доведе до дискомфорт в коремната област, раздвижване на газовете и оригване.

14. Пийте билков чай след хранене. Лайката, листата от малина, мента, джинджифил и копър могат да помогнат за намаляването на образуването на газове в стомаха.

15. Ако страдате от хронично оригване, консултирайте се с лекар, за да се произнесе какви са евентуално строго медицинските причини за това. Прекаленото оригване, придружено от лошо храносмилане, киселини, гадене, подуване на корема, запек, диария, болки в корема може да са симптоми на сериозни здравословни проблеми като: киселинен рефлукс или гастроезофагеалната рефлуксна болест, гастрит, язва, непоносимост към лактоза или гастропареза.

Рейтинг

5 6
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Вени георгиева
Вени георгиева
13.11.2014 23:47
Как да разбера дали имам поносимост към лактоза.
3
0