ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми и признаци при хранителни алергии

Симптоми и признаци при хранителни алергии

Хранителни алергии
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
90.00 лв.
Виж ››

Алергия към мляко

Симптомите на алергичната реакция към млечни продукти обикновено се появяват в рамките на минути до два часа от консумирането им и най-често са: кожни раздразнения като уртикария или екзема; алергичен конюнктивит, съпроводен със сърбеж, зачервяване и сълзене на очите; стомашно-чревни реакции като гадене, коремни болки, повръщане или диария; хрипове или кашлица и хрема; подуване на устните, езика и лицето; анафилаксия.

Лактозна непоносимост пък е често срещана чувствителност към захари, съдържащи се в млякото. Симптомите й включват: подуване на корема, образуване на газове, чревни спазми и диария. Те могат да се проявят в рамките на един час от консумацията на млечни продукти или да се забавят до 12 часа след това.

Това състояние е различно от класическия тип алергия към млечни продукти. Ако сте свръхчувствителни към лактоза, трябва да сте в състояние да консумирате мляко, от което е отстранена предварително лактозата.

Алергия към мляко

Бебетата и млечните алергии

Млечната алергия е най-честата хранителна такава при децата в САЩ и Европа. Повечето от тях, при които тя се проявява, я развиват преди навършването на една годинка. Симптомите й могат да бъдат значително по-добре различени при бебета, отколкото при по-големи деца или възрастни и те са най-често свързани с обриви и стомашно-чревни смущения, а понякога има риск и от появата шок. Кърмачетата може да се наложи да бъдат хранени с хипоалергенни изкуствени млека при изявена алергия.

Алергия към яйца

Алергия към яйца

Симптомите на тази алергия обикновено се появяват в рамките на минути до два часа от яденето на яйца или храни, съдържащи яйчени съставки и могат да включват: кожни реакции като обрив или екзема; алергичен конюнктивит; стомашно-чревни оплаквания като гадене, коремни болки, повръщане или диария; хрипове, кашлица или хрема; подуване на устните, езика или лицето. Алергията към яйца може да причини тежка реакция като анафилаксия.

Кръстосани реакции

Хората с алергия към кокоши яйца обикновено са алергични към яйца и от други птици като гъска или пъдпъдък. Това се случва рядко, но е възможно някой да бъде алергичен към един вид яйцето, но не и към друг.

Някои хора може да развият алергия към яйца, след като са имали такава към птиците. Това явление се свързва с дългосрочен и ежедневен контакт с птици като папагали и домашни любимци. Стопаните им могат да проявят свръхчувствителност към протеините в перата им, изпражненията или пърхота. Тази алергия е по-често срещана при възрастни жени, отколкото при мъже или деца.

Алергия към глутен

Алергия към пшеница

Тази алергия може да има голямо разнообразие от проявени симптоми. Те включват: екзема, уртикария или други кожни обриви; сърбеж, зачервяване, подуване и сълзене на очите (алергичен конюнктивит); коремна болка, гадене, диария и/или повръщане; затруднено дишане, хрипове, кашлица или хрема; подуване на устните, езика или лицето(ангиоедем) и анафилаксия.

Симптомите на алергичната реакция към пшеницата обикновено се появяват в рамките от няколко минути до часове след консумация на храни, съдържащи я.

Някои хора с анафилаксия, предизвикана от силно физическо натоварване, могат да се окажат с пшеничена алергия. Във всеки случай това е тежко състояние, изискващо незабавно лечение.

Цьолиакия, от друга страна, е автоимунно заболяване, при което организмът се себеатакува, когато се консумира глутен- протеин, състоящ се в много храни. Хора, страдащи от тази болест, трябва да избягват всички зърнени храни, които съдържат глутен - включително пшеница, ръж и ечемик.

Хлебопроизводителите или хората, които работят в ресторанти и пекарни и непрестанно вдишват брашнени частици от въздуха, са най-застрашени да развият алергия към пшеницата.

Алергия към соя

Соевите алергии могат да имат симптоми, които варират от сърбеж на устата до затруднено дишане. Те обикновено се появяват в рамките на няколко минути до два часа от консумирането на соеви продукти.

По-честите симптоми са: обриви по кожата като екзема или уртикария; подуване, зачервяване и сълзене на очите (алергичен конюнктивит); стомашно-чревни симптоми като коремна болка, гадене, диария и/или повръщане; затруднено дишане, хрипове или кашлица; подуване на устните, езика или лицето и анафилаксия.

Алергия към соя

Кръстосана реактивност

Някои хора с алергия към фъстъци могат да имат същата реакция и симптоматика и при консумация на соев протеин. Те могат да изявят свръхчувствителността си и към други бобови култури като боб или грах. Въпреки това, повечето алергични към соя може и да не развият такава кръстосана алергия.

Някои хора с алергия към полени, които имат орален алергичен синдром (той включва най-често следните симптоми: сърбеж, парене, изтръпване, подуване на устните, езика и гърлото. Те продължават от секунди до няколко минути и рядко прерастват в нещо по-сериозно), може да имат сърбеж или подуване на устата, езика или гърлото след консумация на соя.

Новородени с алергия към соя

Соята е един от най-често срещаните алергени при бебетата, които все още не са започнали да ядат твърди храни и при тези, които са на режим на хранене въз основата на адаптирано соево мляко.

Новородените обикновено развиват тази свръхчувствителност в рамките на няколко месеца след раждането и я надрастват най-много до двегодишна възраст. Най-честият симптом при нея е наличието на кръв изпражненията. При някои бебета може да се появи гадене, подуване коремчето или липса на наддаване на теглото. Редки са по-сериозните усложнения.

Алергия към риба

Тази алергия е свързано с повишен риск от тежка форма на астма при възрастни пациенти. Често се проявя и оралният алергичен синдром при лица, имащи професионално често съприкосновение с рибата и рибни субпродукти. Най-големият риск при консумация от алергичните е появата на анафилаксия- тежка реакция, при която тялото отделя големи количества хистамин, причинявайки подувания на цялото тяло. Това може да предизвика животозастрашаващо спиране на дишането, остри сърдечни и стомашно-чревни симптоми. Всеки, страдащ от тази алергия, трябва да носи медикаменти, предписани от лекаря си, по всяко време със себе си.

Алергични реакции

Кръстосана реактивност

Висока е проявата на алергична кръстосана реактивност при някои болни. Това означава, че хората с алергия към един вид риба е вероятно да имат (или да развият) алергия и към друг, дължаща се основно на протеина (парвалбумин), който присъства в много рибни продукти. Поради тази причина повечето хора с алергия към една риба са съветвани да избягват консумацията на всички други риби (включително месото от змиорка или акула). Някои риби - по-специално риба тон и скумрия - се считат за по-малко алергизиращи.

Един особен вид алергия, която може да се замаскира и да се отдаде на консумацията на риба, е тази към рибния паразит, наречен Анисакис симплекс. Той се счита за силен алерген и, като рибната алергия, може да предизвика тежки реакции, включително анафилактичен шок. Ако се почувствате зле след ядене на риба, а тестът за това от какво сте алергичен излезе отрицателен, то тогава може би имате алергия към този паразит. Имайте предвид, че Анисакис ларвите могат да бъде унищожени чрез замразяване и готвене, но въпреки това да успеят да предизвикат алергична реакция, така че хората трябва избягват рибата и морските дарове като цяло или да ги консумират много внимателно.

Алергия към морски дарове

Алергия към морски дарове

Симптомите на тази алергия обикновено се появяват в рамките на минути до два часа от яденето на стриди или други морски дарове и те могат да включват: кожни реакции като уртикария или екзема; алергичен конюнктивит: сърбеж, зачервяване, сълзене на очите; стомашно-чревни реакции като гадене, коремни болки, повръщане или диария; хрипове или кашлица, или хрема; подуване на устните, езика или лицето. Консумацията на морски дарове при алергични хора може да причини и анафилаксия, още повече че те са най-честата причина за появата й в съчетание със сериозно физическо натоварване.

Морските дарове са разделени в две семейства: мекотели и ракообразни. Мекотелите включват: миди, стриди, и калмари. Ракообразни включват: скариди, омари и раци. Те могат да живеят в сладка или солена вода, или дори в земята.

Хората, които са алергични към един вид ракообразно, обикновено са алергични към всички други. Ако и вие имате алергия към някои от тях, трябва да се въздържате от консумация и на другите видове. Алергизиращият протеин при морските дарове (тропомиозинът) не се среща само при морските животни. Хората свръхчувствителни към него също могат да имат алергични реакции към охлюви, акари, хлебарки или други насекоми.

Алергия към ядки

Алергия към ядки

Най-значително тежкият симптом при алергия от ядки е анафилаксията. Тя може да предизвика шок, тежко затруднение в дишането и сърдечна аритмия, наред с други симптоми. Препоръчително е за страдащите от тази алергия да носят винаги със себе си лекарствени препарати като епинефрин. Други чести симптоми на алергични реакции към ядките са кожните (тежки обриви и пъпки) и астма.

Повечето хора с алергии към ядки не са алергични към всички видове от тях. Въпреки това, има висока степен на кръстосана реактивност при консумацията на различните семейства такива растения. Около 12 процента от хората, които са алергични към един вид ядки са алергични и към друг. Фъстъците са бобова култура, но са също така биологично свързани с черупковите плодове, така че съществува висока вероятност за алергична кръстосана реактивност при яденето на фъстъци и някои други ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати