ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Псилиум - същност и здравословни ползи

Псилиум - същност и здравословни ползи

Псилиум

Псилиум всъщност представлява разновидност на живовляк (индийски бял живовляк), който е познат в цяла Европа, Северна и Южна Америка, както и в Азия. Този бял живовляк е толкова популярен, защото съдържа голямо количество разтворими фибри, които са почти чудотворни за храносмилателната система.

В миналото люспите на това растение са били използвани за слабително и съответно за прочистване на организма. В тях съдържат вещества, които спомагат за поддържането на чревни функции. Това растение спомага отлично за пречистването на организма от токсини, по никакъв начин не може да подейства не добре на червата или да ги раздразни за разлика от други хранителни добавки, които могат да предизвикат чревен дискомфорт при прекомерна употреба.

За да можете да използвате люспите от псилиум, трябва да знаете при какви други състояния, освен против запек и диария, могат да ви помогнат:

- Ако страдате от раздразване на червата

- За регулиране на теглото и спомагане за отслабване на апетита, създава ситост

Народна медицина

- За регулиране на нивата на холестерол

- При проблеми с язва

- За прочистване на дебелото черво

- При рак на дебело черво

- Болест на Крон

- За регулация на кръвната захар

Псилиумът е много използвано още от древни времена – има своето място в китайската народна медицина, както и в индийската. Няма никакви противопоказания, които да съпътстват употребата на псилиум – смята се, че тези люспи или влакна, са изключително и само полезни за организма на всеки с изброените по-горе проблеми. Някои хора развиват алергия, но това се случва доста рядко.

Няма и никакви противопоказания за смесването на псилиум с храни или някакви лекарства. Псилиум можете да срещнете самостоятелно, както и като съставка на различни хранителни добавки. Обикновено се приема разтворено във вода или сок, най-често 5 г два пъти дневно.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати