Как да се справим с горещите вълни

Менопауза

Горещите вълни са вторият симптом, след промените в цикъла, свързан с менопаузата. Половината жени в предменопауза и 75-85% от всички жени в менопауза ги имат. Те могат да се случат по всяко време на денонощието, като през нощта се наричат нощни изпотявания, тъй като се случват по време на сън.

При всяка жена този фактор е строго индивидуален. Симптомите са: внезапни силни чувства на топлина в лицето, шията, гърба или цялото тяло; бърз или неправилен сърдечен ритъм; зачервяване; изпотяване; студени тръпки, следвани от горещи вълни; нарушения на съня; главоболие. Тези симптоми често се бъркат със симптомите на повишена функция на щитовидната жлеза, но при нея всички те са придружени с рязка загуба на тегло.

За щастие има начини, които да намалят честотата и тежестта на горещите вълни. Всякакви охлаждащи варианти, като климатик или дори обикновен вентилатор биха били добре дошли. Също консумирането на студена вода или на други студени напитки по време на кризисната вълна може да намали нейното действие, независимо в кой период от денонощието е.

Хладният душ преди лягане е препоръчителен, последван от памучни чаршафи - желателно е да се избягва коприната и синтетиката, тъй като кожата е по-чувствителна през този период. За през нощта - студен компрес под или до възглавницата, както и честото й обръщане могат да сведат до минимум горещите вълни през тъмната част на деня.

Възрастна жена

Освен средствата изброени по-горе, трябва да бъдат споменати и нещата от ежедневието, които засилват неприятните горещи вълни. А това е на първо място топлата среда, като това могат да са сауните или честото излагане на горещо време, както и изкуствено създадената топлина - сешоари, камини, нагреватели и др.

Стрес и тревожност също не трябва да се забравят. Начинът на хранене - горещи храни или люти такива, кофеин, алкохол и захар, засилват интензитета. Не е казано да се спират напълно, но употребата не трябва да надвишава допустимите граници. И на последно място, но не и по нанасящи вреди, са тютюнопушене и хапчетата за отслабване.

Наглед малки промени могат да доведат до момента, в който горещите вълни ще са много по-малко и по-нарядко. Няма да се страхувате в кой момент ще ви връхлетят и ще продължите да се радвате на живота.

Виж повече

Рейтинг

3.6
Общо 8 гласували
5 1
4 5
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари