ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Накратко за сърдечния пристъп

Накратко за сърдечния пристъп

Сърдечен пристъп

Сърдечният пристъп, известен още като инфаркт на миокарда, представлява увреждане на сърдечния мускул и загиване на част от неговите клетки. Това се случва вследствие на недостиг на кислород до сърцето по артериалните кръвоносни съдове.

Най-често срещаните причини за недостиг на кислород са запушването на артериите, което е следствие на мастни образувания в коронарните съдове и наличие на кръвен съсирек.

Усложненията, които могат да настъпят след инфаркт на миокарда, са сърдечна недостатъчност и камерно мъждене. Нарушаването на някои органи като бъбреците са следствие на сърдечна недостатъчност. Камерното мъждене от своя страна предизвиква мозъчно увреждане.

Начините на установяване на миокардния инфаркт са: електрокардиограма, ехокардиограма, изследвания на сърдечните ензими и рентгенография на гръдния кош.

Предпоставките за поява на сърдечен пристъп са: наследствена обремененост, висок холестерол, тютюнопушене, алкохол, наднормено тегло, диабет, заседнал начин на живот, стрес и вече прекаран инфаркт.

Инфаркт на миокарда

Често срещаните симптоми на сърдечен пристъп са: бодежи в сърцето; болки в сърцето, гърдите, ръцете и горната част на гърба; потене, гадене и стомашни разстройства.

Възможно е пристъпът да се случи без проявяването на нито един от посочените симптоми.

Лечението на миокардният инфаркт може да бъде: медикаментозно; като се извърши ангиопластика, стениране, хиругично лечение чрез поставяне на байпас.

За да се предпазим от сърдечен пристъп, трябва да променим навиците си на живот, като се откажем от тютюнопушене, да спортуваме, да се храним здравословно, внимаваме с кръвната захар и наднорменото тегло.

И мъжете, и жените страдат от сърдечни заболявания, но статистиката показва, че мъжете получават сърдечен пристъп много по-рано от жените. Причината е тяхната предразположеност към високо кръвно налягане и холестерол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
ginka alipieva
ginka alipieva
15.02.2015 23:53
Po nuakoinpat polucavam bodeji v satceto moje li da mi kajete kakvo tryabva da napravya
0
0
Сиана Петрова
Сиана Петрова
23.09.2014 19:55
Аз съм на 19 г. И преди два дни прекарах лек инфаркт.
0
1
Марина Костова
Марина Костова
04.04.2014 11:13
Този сайт наистина е доста добре информиран. Аз го предпочитам пред уикипедия.
4
0
Любка Константинова
Любка Константинова
04.04.2014 11:09
Според мен този сайт е доста по-информиран от другите. На мен лично доста ми помага за училището и докладите, които ми дават. :)
3
0
Мариан Георгиев
Мариан Георгиев
04.04.2014 11:10
Любке, съгласен съм с теб!
0
1