ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Очила или контактни лещи?

Очила или контактни лещи?

Очила или лещи
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

При носете на стандартни очила има известно отстояние от окото и обекта, коригиращ зрението - стъклата, а при контактните лещи няма такава дистанция и те се поставят директно над роговицата, което позволява човек да има по-естествена визия и дискретно да скрива офталмологичния си проблем.

Недостатък на очилата е фактът, че не коригират периферното зрение, докато при лещите, цялото ви зрително поле е на фокус. Това е особено важно предимство в практикуването на спорт и при шофиране, където трябва да виждате добре движенията на предметите и случващото се около вас.

При очилата постоянно ви се натрапва в съзнанието очертанието на рамката им или се взирате в ръба на стъклата. Също така са дразнещи отраженията на светлината по тях. С контактите лещи няма досадни и отклоняващи вниманието ви пречки или отражения в зрителното поле.

При контактните лещи виждате навсякъде еднакво. При някои хора, носещи очила, се появят често пъти главоболие и световъртеж от усещането, което се поражда при внезапно и често отклоняване на погледа от стъклото, през което се вижда нормално, към размазаното поле отгоре, отдолу и встрани от него.

Слагане на лещи

Очилата все пак тежат. Може да отнеме време, докато се адаптирате към тях и свикнете с усещането, че раздалечават ушите ви и се облягат на носа ви. Периодично се явява необходимостта от това да ги затягате или допълнително коригирате, вследствие на продължителното им носене. Лещите осигуряват пълен комфорт на лицето и нямат рамка, която постоянно се подхлъзва на носа.

За разлика от контактните лещи, очилата могат да се замъглят или овлажнят при промени в температурата.

Модерните и евтини, отпускани без рецепта слънчеви очила не могат да бъдат носени, ако вече имате свои очила или сте похарчили парите си за такива със затъмняващ ефект при слънце. Ако имате контактни лещи обаче, можете да сменяте своите слънчеви очила и да комбинирате различни цветове на рамките и модели често.

Поставяне на лещи

Очилата от естетическа гледна точка не винаги могат да се съчетаят хармонично с избраните дрехи и дори понякога се съобразявате с цвета на рамките им при колебание какво да облечете. Също така не всички модели очила могат да отговарят на един по-изискан дрес-код. При контактните лещи този проблем не съществува, а дори е възможно да си купите такива, които да са с подчертаване на цвета на очите ви или които напълно да го променят.

Очилата могат да ви досадят, докато ги носите, когато вали дъжд или сняг. При контактните лещи климатичните промени не могат да повлияят на комфорта при носенето им.

Очилата се явяват неестествена, разсейваща бариера между очите ви и света. Контактните лещи, от своя страна, не променят вашия естествен вид и така хората да могат да видят очите ви.

Очилата трябва да се почистват и избърсват няколко пъти на ден или само един, и то за кратко време, а контактите лещи се нуждаят от различна степен на грижа при дезинфекция в зависимост от вида им.

Очила

Очилата също така се свалят лесно и се поставят лесно, докато слагането и отстраняването на лещите трае сравнително по-дълго и изисква повече внимание, спокойствие и уединение.

Очилата нямат директен досег с очната ябълка и външната слой на окото за разлика от лещите, а това прави използването на последните рисковано поради възможността с тях да се пренесат бактерии, които до доведат до сериозни очни възпаления и усложнения.

Контактните лещи мога да раздразнят окото, да предизвикат алергична реакция към разтвора, в който са дезинфекцирани, или да увеличат сухотата в окото, докато очилата не могат да предизвикат подобно смущение.

Лещите не са подходящи за дълъг път, за преход в планината или когато сте в среда с понижени критерии за чистота, поради липсата на условия тяхната хигиена да бъде поддържана.

Очна умора

Ако работите често на компютър или натоварвате максимално очите си, то очилата са по-подходящият избор, за да се намали чувствителната реакция и дискомфорт.

Контактните лещи също така лесно могат да паднат при извършването на някои рутинни дейности или при по-рязко движение на окото. Очилата също могат да изпаднат, но това няма да е съпроводено с отнемане на време за хигиенизирането им преди поставяне.

Ако ви влезе нещо в окото - прашинка, мигла или песъчинка, неконтролируемото раздразнение, което ще усетите, ще бъде още по-неприятно, ако ще трябва да пипате и сваляте лещата си, при което може да замърсите окото, а и не може веднага да я поставите, след като извадите чуждото тяло.

Очилата, ако плачете, просто могат да бъдат свалени, докато ако имате лещи, неволните сълзи ще ги разместят и ще трябва да се справяте и с още един принуден дискмофорт.

Очилата също така са и много по-евтини и не изискват закупуването на много допълнителни продукти, както такива са необходими при носенето на лещи, които трябва да се подменят и много по-често.

Очното заболяване - астигматизъм, може да бъде успешно коригирано както с очила, така и с контактни лещи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мира
Мира
21.11.2013 16:08
Тази статия я е писал човек, който през живота си не е помирисвал контактни лещи-цитирам: "не се били влияели от климатични условия..."- като духа вятър, когато си с лещи сякаш ти набиват иглички в очите.
Ако беше хубаво да носиш лещи, повечето офталмолози нямаше да носят очила.
4
0