ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Превенция на ракови образувания

Превенция на ракови образувания

НевенаНевена
Новак
2717
Превенция на рак
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Рискът от рак може да бъде намален с малко промени в начина ви на живот. Те не са много трудни за постигане, просто обърнете внимание на следните предложения:

1.Отказване от тютюнопушенето

Този вреден навик е най-важният фактор предизвикващ рак. Виновен е не само за рака на белите дробове, но и за много други видове рак. От 4 до 10 пъти пушачите са по-застрашени от рак на устата, ларинкса, хранопровода и панкреаса. Колкото по-скоро се освободите от тази зависимост, толкова по-бързо ще се възстанови тялото ви и рискът ще бъде намален значително.

Изследвания

2. Ограничете алкохола

Тютюнопушене

Редовният прием на алкохол може да предизвика по-бърз растеж на чернодробните клетки от нормалният, да пречини рак чрез увреждане на ДНК и предотвратяване възстановяването на увредените клетки. Алкохолът е един от основните причинители на рак на черния дроб.

Меланом

3. Пазете се от слънцето

Най-разпростаненият рак е ракът на кожата. Среща се и при двата пола, и е най-предотвратимият. За да се предпазите, избягвайте ултравиолетовите лъчи и използвайте слънцезащитни продукти. Не се излагайте дълго време на слънце.

Алкохол

4. Хранете се здравословно

Включете обилно количество плодове и зеленчуци в дневното си меню. Антиоксидантите в тях спомагат за възстановяване на увредените клетки.

Жълтите, оранжевите, залените и тъмните, като боровинката и цвеклото плодове имат анти-раково въздействие. Ограничете животинските мазнини, приемът им води до много видове рак, най-често рак на дебелото черво.

5. Движете се

3 часа ходене или 30 минути упражнения седмично са напълно достатъчни да намалите нивото си на естроген. Той е необходим за развитието на женското тяло, но в по-големи количества може да причини рак на гърдата.

6. Разберете кои са болестите на фамилията ви

Някои видове рак са с наследствена обремененост и ако вече сте запознат с вашата фамилна история, можете да направите генетично изследване, с което да определите рисковия фактор за вас. Наследствена зависимост съществува най-често при рака на гърдата и на яйчниците.

7. Застрашени ли сте на работа

Вероятността да се разболеете от рак на бъбреците и на пикочния мехур е по-голяма, ако сте изложени на дим, прах или химикали. Намалете достъпа си до тази среда, използвайте маски.

8. Правете безопасен секс

Ракът на маточната шийка може да бъде причинен от инфекция на човешки папилома вирус, предизвикана от небезопасен секс. За да се предпазите, използвайте кондоми или се ваксинирайте срещу човешкия папиломен вирус.

9. Изследвайте се

Правете скринингови тестове - те не само ще установят наличието на рак, но и ще ви помогнат да се предпазите. Скрининговите тестове се правят на гърдите, на шийката на матката, за рак на дебелото черво и за рак на кожата.

За рака на шийката тестовете се правят поне веднъж годишно. Профилактичните тестове за рака на гърдата на възраст между 20-30 години се правят на всеки три години, а за възраст над 40 години се правят на всеки 2 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest