Ползата от сапонините

Боб

Сапонините са фитохимикали, които са много подобни на детергентите. Всеки сапонин се състои от група, свързана захар или стероид или тритерпинова група. Те имат горчив вкус и се намират свободно в овес, бобовите растения, картофи, спанак, домати, жен-шен и кълнове от люцерна.

Няколко от сапонините са токсични в големи дози, но повечето сапонини са безопасни и могат да бъдат полезни за вашето здраве.

Холестеролът

Сапонините могат да намалят повишените нива на холестерол, като образуват комплекси с холестерола и жлъчните киселини, което ще им попречи да се абсорбират през тънките черва. Холестеролът и жлъчните комплекси се екскретират в изпражненията, което понижава нивата на холестерол в кръвта и черния дроб. Ако сте на понижаващи холестерола лекарства, трябва да говорите с вашия лекар преди да направи промени в диетата си.

Видове боб

Рак инхибирането

Сапонините могат да намалят риска от рак. Според проучване случаите на рак на дебелото черво, рак на гърдата, матката и рак на простатата са с 30 процента по-ниски в страни, където жителите консумират големи количества от бобови растения.

Това може да се дължи на действието на сапонините върху имунната система и модулиращите ефекти на сапонини, които увеличават антитуморната активност в тялото ви. Стимулирането на секреция на жлъчни киселини в стомашно-чревния тракт и антиоксидантна активност на сапонините също може да допринесат за намаляване на риска от рак.

Антиоксидантите

Антиоксидантите предотвратяват клетъчното увреждане и осигуряват защита на липидите от свободните радикали и окислителните реакции. Сапонините предотвратяват окисляването на холестерола в дебелото черво, което също може да помогне за намаляване на повредите и щетите на дебелото черво и риска от рак. Те също така предотвратяват дегенерацията на ДНК и защитават клетъчните протеини от свободните радикали.

Бобови култури

Имунната система

Сапонините може да стимулират имунната система и според изследване от 2004 г те се използват като помощно средство във ваксини, а перораления прием на сапонините е бил използван, за подпомагане на лечението на антиретровирусни инфекции.

Те стимулират производството на антитела, които потискат вирусите и предизвикат отговор от лимфоцитите, които са белите кръвни клетки, а в същност те се борят с инфекциите.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати