ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ползата от сапонините

Ползата от сапонините

Боб

Сапонините са фитохимикали, които са много подобни на детергентите. Всеки сапонин се състои от група, свързана захар или стероид или тритерпинова група. Те имат горчив вкус и се намират свободно в овес, бобовите растения, картофи, спанак, домати, жен-шен и кълнове от люцерна.

Няколко от сапонините са токсични в големи дози, но повечето сапонини са безопасни и могат да бъдат полезни за вашето здраве.

Холестеролът

Сапонините могат да намалят повишените нива на холестерол, като образуват комплекси с холестерола и жлъчните киселини, което ще им попречи да се абсорбират през тънките черва. Холестеролът и жлъчните комплекси се екскретират в изпражненията, което понижава нивата на холестерол в кръвта и черния дроб. Ако сте на понижаващи холестерола лекарства, трябва да говорите с вашия лекар преди да направи промени в диетата си.

Видове боб

Рак инхибирането

Сапонините могат да намалят риска от рак. Според проучване случаите на рак на дебелото черво, рак на гърдата, матката и рак на простатата са с 30 процента по-ниски в страни, където жителите консумират големи количества от бобови растения.

Това може да се дължи на действието на сапонините върху имунната система и модулиращите ефекти на сапонини, които увеличават антитуморната активност в тялото ви. Стимулирането на секреция на жлъчни киселини в стомашно-чревния тракт и антиоксидантна активност на сапонините също може да допринесат за намаляване на риска от рак.

Антиоксидантите

Антиоксидантите предотвратяват клетъчното увреждане и осигуряват защита на липидите от свободните радикали и окислителните реакции. Сапонините предотвратяват окисляването на холестерола в дебелото черво, което също може да помогне за намаляване на повредите и щетите на дебелото черво и риска от рак. Те също така предотвратяват дегенерацията на ДНК и защитават клетъчните протеини от свободните радикали.

Бобови култури

Имунната система

Сапонините може да стимулират имунната система и според изследване от 2004 г те се използват като помощно средство във ваксини, а перораления прием на сапонините е бил използван, за подпомагане на лечението на антиретровирусни инфекции.

Те стимулират производството на антитела, които потискат вирусите и предизвикат отговор от лимфоцитите, които са белите кръвни клетки, а в същност те се борят с инфекциите.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати