Билкови рецепти при анемични състояния

Билки при анемия

Анемията или железния дефицит в кръвта е състояние, при което червените кръвни клетки в организма не са достатъчно здрави, за да доставят достатъчно количество кислород до тъканите. Всяка една от нашите червени кръвни клетки съдържа хемоглобин, богат на желязо протеин, който дава червен цвят на кръвта. Хемоглобинът е отговорен за транспортирането на кислород от белите дробове към други части на тялото.

При неправилното усвояване на смляната храна, минералите в храната, най-вече желязото не преминават в кръвта правилно. В резултат на това се влошава качеството на кръвта. Това води до анемия.

Билки

Има много фактори, които могат да причинят състоянието на анемия в организма. Хемороидите са важен фактор. Благодарение на това условие, се осъществява непрекъсната загуба на кръв от тялото. Същото се случва, когато тялото има язва или рак. По време на пубертета, момичетата могат да страдат от анемия.

Анемията може да бъде предизвикана и след сериозна травма или операция, в която е имало голяма загуба на кръв. Хемолизата също може да причини анемия. Това е състояние, при което е налице влошаване на червените кръвни телца.

Полезни билки при лечение на анемия

1. Кратунка

Сминдух

Праха от кратунка може да предотврати риска от анемия. Смляната на прах кратунка е ефективна при контролирането на хематуриията, което е състояние, при което има кръвни клетки в урината. Препоръчва се прием на една чаена лъжичка прах преди всяко хранене.

2. Целина

Целината, има високо съдържание на желязо и магнезий. Желязо е компонент на хемата, която е необходима за производството на хемоглобин в кръвта. Така диетата, богата на целина помага за увеличаване на количеството на кръвта в организма.

3. Цикория

Лук

Цикорията е ефективен тоник за кръвта. Ако се приема с целина и магданоз, тя показва отлични резултати. Тези три билки може да се вземат като салата от хора, страдащи от анемия.

4. Сминдух

Пелин

Горчивия вкус на сминдуха е важна съставна част от ароматната индийска кухня. Листата му са полезни при изграждането на обема на кръвта в организма. Той е особено ефективен при момичета, които страдат от анемични условия, поради настъпването на пубертета.

5. Лук

Лукът има богато съдържание на желязо. Предимството на железния състав на лук е, че може лесно да се усви в кръвта. Следователно лукът е най-ефективното лекарство за анемия. Препоръчва се консумацията на една средно голяма глава всеки ден.

6. Пелин

Пелинът е друга билка, която е богата на желязо. Следователно той редовно се употребява при лечението на анемия. Препоръчва се консумацията на пелин поне три пъти дневно.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати