Зъбният камък може да доведе до пародонтоза

Зъбен камък

Всеки се опитва да спазва добра хигиена на устната кухина, към която ни приучават от самото ни детство. Но дори редовното чистене на зъби с използването на скъпи пасти няма да ви избави напълно от зъбния камък.

Зъбният камък често предизвиква кървене на венците, неприятна миризма от устата и може да предизвика развитие на пародонтоза.

За профилактика на заболяването на зъбите и венците, известно като пародонтоза, се препоръчва професионално почистване на зъби в стоматологичен кабинет.

Важно е да се предпазите от зъбния камък или да го отстраните веднага, щом го забележите вие или стоматологът ви, тъй като той води до сериозни проблеми.

Пародонтоза

Най-щадящият метод за премахване на зъбен камък е с ултразвук. Втвърденият зъбен камък се премахва с вибрационен метод с помощта на ултразвуково устройство. Този метод не уврежда зъбния емайл и венците.

Също така може да се подложите на допълнително почистване на джобовете, образували се във венците в близост до някои от зъбите.

С ултразвуково отстраняване на зъбния камък ще запазите естествения цвят на зъбите си. Методът не влияе върху зъбите агресивно и дори може леко да избели променения от вино, кафе и цигари цвят.

Заболяванията на зъбите и венците често са причинени не само от неправилното хранене и вредните навици, но също така и от наследствена предразположеност. Затова е необходимо поне веднъж в годината да посещавате стоматологичен кабинет, дори да нямате никакви оплаквания.

Редовните прегледи при зъболекар и профилактиката на зъбния камък ще ви помогнат да поддържате устата си в добро здравословно състояние и да предпазите зъбите си от болести.

Внимавайте за появата на зъбен камък, тъй като ако се стигне до развитие на пародонтоза, предизвикано от зъбния камък, може да се наложи спешно да си поръчвате зъбни протези. При парадонтоза може да се стигне до изпадане на зъбите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати