Какво представляват мастните жлези?

Мазна кожа

Мастните жлези са разположени по кожата на човешкото тяло. Няма ги само върху стъпалата и дланите. Те се намират на около 0.5 милиметра под повърхността на кожата.

Най-много мастни жлези има върху окосмената част на главата, върху челото, брадичката и гърба – в тези места броят на мастните жлези достига до 800 на квадратен сантиметър.

Най-едрите мастните жлези са разположени точно на местата, където се появяват типичните елементи на акне. Мастната жлеза се състои от дялове, съединени от нещо като протоци. Увеличаването или възпалението на мастните жлези са неприятни състояния, които изискват намесата на специалист.

Мастните жлези са заобиколени от базални мебрани – слой на епителия, който се състои от почти същите клетки като в кожата, но те не се втвърдяват. Те образуват стените на протоците на мастната жлеза. Вътре в самата мастна жлеза нови клетки се образуват точно от базалната мембрана.

С времето липидите в жлезата стават повече и клетките се увеличават. Кожната мазнина, която се състои от тези липиди, се образува при разпада на клетките на мастната жлеза. Процесът на съзряване на клетки и излизането на кожната мазнина отнема около седмица.

Мастни жлези

Кожната мазнина е много важна, тъй като тя служи като смазка за косата и за епидермиса. Тя предпазва кожата от вредното въздействие на водата, студа, микроорганизмите, прави я по-мека и по-еластична. За едно денонощие мастните жлези отделят около 20 грама кожна мазнина. Тя се състои от мастни киселини, холестерин, глицерин и други вещества. Като се смеси с потта, кожната мазнина образува тънък филм, който предпазва нашата кожа.

Интензивността на отделянето на кожна мазнина зависи от възрастта. Най-много я има при новородените, но с възрастта на децата намалява. Кожната мазнина се отделя обилно при половото съзряване, а при жените достига максимума си между 20-та и 30-та година. При мъжете достига максимум между 30-та и 40-та година.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати