Защо е важно да почистваме езика си

Почистване на езика

Устната хигиена на човек е едно от важните неща, свързани с навиците ни за чистота. Всички знаем огромното значение на здравите и добре изглеждащи зъби, както и на свежия дъх. В повечето случаи това зависи от нас и собствената ни хигиена.

Изписани са стотици хиляди страници за важността да си мием зъбите по два пъти на ден - сутрин и вечер, преди и след лягане, колко е полезно използването на конци за зъби, както и на антибактериална вода за уста. Освен да достигне на труднодостъпни места в устната кухина, водата придава и приятен дъх.

Факт е, че развалените и болни зъби са предпоставка и за други заболявания на организма. Но в устата не се намират само зъбите, там е друг орган, който също трябва да бъде добре почистван и поддържан.

Стряскащата статистика, че повече от 10% от българите не си мият зъбите, а повече от 50% не го правят редовно, е признак за липса на всякакви познания за устна хигиена. Равносилно е на нередовното миене на ръце, нередовното къпане и ежедневната смяна на бельото.

Орална хигиена

Освен почистването на зъбите, друго, много важно действие, което често пропускаме да извършим, е свързано с нашия език. Хигиената му е не по-маловажна от денталната. Счита се, че езикът е най–малко почистваният орган от човешкото тяло, защото много от нас си мислят, че щом редовно си мият зъбите, значи си мият и езика. Но дали е така? Замислете се.

Освен традиционната четка за зъби има и специални езикопочистващи уреди – стъргалки и четки за език, които могат да се открият по аптеките. Те са специално предназначени, така че да отстраняват всички напластявания върху езика, без да го нараняват.

Има няколко простички правила, които спомагат поддържането на чист език:

Като за начало спазвайте редовна устна хигиена – задължително измивайте зъбите си по два пъти на ден - преди и след лягане. Освен тях търкайте и езика, на достъпните за това места, по възможност по–леко и нежно, защото е с гладка и мека повърхност и е нараним. Използвайте и конци за зъби, а антибактериалната вода трябва да е неизменна част от вашите тоалетни аксесоари.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати