ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Хормонална терапия при менопауза

Хормонална терапия при менопауза

Климакс

Какво е менопауза?

Менопаузата е естествена промяна в живота на жената, когато менструацията й приключва. Ето защо някои хора я наричат "промяната в живота" или "промяната". По време на менопаузата тялото на жената бавно започва да произвежда все по-малко хормони: естроген и прогестерон. Това често се случва на възраст между 45 и 55 години. Една жена може да счита, че е достигнала своята менопауза, когато не е имала менструация в продължение на 12 поредни месеца.

Каква е хормоналната терапия при менопауза?

Хормоналната терапия при менопауза също се нарича „хормонална заместителна терапия”.

Ниските нива на хормоните в менопаузата могат да доведат до горещи вълни, сухота на влагалището и изтъняване и чупливост на костите. За да преодолеят тези проблеми, на жените се често дават естроген или естроген с прогестин (друг вид хормон). Както всеки прием на лекарства, хормоналната терапия има своеобразни рискове и ползи.

Климактериум

Симптомите за настъпване на менопауза при някои жени могат да варират и да са различни от тези, от които други споделят, че се оплакват. С наближаването на периода на менопаузата, може да имате: промени в менструацията като амплитуди във времето на настъпване между отделните цикли или такива свързани с кръвотечението, което може да е обилно или твърде малко; може да имате горещи вълни, разпростиращи се като усещане по лицето, шията и гърдите; нощно изпотяване и проблеми със съня, което да доведе до чувство на умора, стрес или напрежение; кожата на влагалището може да изтънее и да стане суха, а сексуалните отношения да станат болезнени; често се получава изтъняване на костите, което може да причини загуба на височина и чупливост на костите (остеопороза).

За някои жени много от тези промени могат да се преодолеят по-леко с течение на времето без лечение. Овладяването на споменатите симптоми, и особено загубата на костна тъкан като най-рискованото изменение, може да бъде успешно проведено.

Остеопорозата може да бъде лекувана успешно, като се включи употребата на бифосфонати - силно уплътняващи костната структура химични вещества, и калций. Ако решите да се подложите на хормонална терапия, естрогенът, или естрогенът с прогестин (при жени, които все още имат запазена матка), може да бъде използван.

При прилагането й наред с ползотворния ефект, някои жени могат да увеличат шанса за получаване на кръвни съсиреци, инфаркт, инсулт, рак на гърдата, както и заболявания на жлъчния мехур. Естрогенът също увеличава опасността от рак на ендометриума (рак на лигавицата на матката). Добавянето на прогестин в комбинация към него намалява този риск.

Менопауза

Често задаван въпрос е дали и доколко хормоните забавят стареенето и появата на бръчки, както и какво отношение имат към увеличаване желанието за секс. Проучвания не са показали, че хормоналната терапия предотвратява общия процес по остаряване на организма, както и че има слабо влияние към повишаване на либидото.

Приемът на хормоните трябва да бъде сведен до най-ниската възможна доза, която активно влияе, и да продължи кратко време, например, е добре да проверявате дали все още се нуждаете от него на всеки 3-6 месеца.

Хормоналните продукти, свързани с менопаузата могат да се взимат под формата на: хапчета, лепенки, вагинални кремове, гелове, пръстени.

Жените, които мислят, че са бременни, имат смущения и вагинално кървене, претърпели са рак, инсулт или инфаркт, имат кръвни съсиреци или някакво заболяване на черния дроб, не трябва да се подлагат на хормонална терапия.

В търсене на "природосъобразното"

Много жени предполагат, че "естествените", биоидентични хормони са по-добро и безопасно решение, но понятието "естествен" не е така лесно за тълкуване.

Хормонална терапия

Всеки продукт, чиято основна съставка е от животински произход, растителен или минерален такъв, технически припокрива това название. Соята е източник за направата на добавки, които някои жени приемат, за да облекчат симптомите на менопаузата, но също така тя се използва за производството на естрогена в одобрения в САЩ хормонален препарат „Estrace”.

Не всички соеви добавки са регламентирани и строго тествани при хората, така че ние не знаем дали те са безопасни и толкова ефективни. Има определени доказателства, че някои компоненти от соята всъщност могат да стимулират растежа на тумора на гърдата. Така че "естествено" не е непременно еднозначно на "безопасно" и може да бъде просто евфемизъм за "нерегламентирано". Особено внимание трябва да се обърне на това дали соята е генномодифицирана или не.

Биоидентичната хормонална терапия често се нарича "натурална хормонална терапия", защото био-идентичните хормони действат в тялото както и хормоните, които произвеждаме органично. Но тук отново, може да се заблудим. Урината на бременни кобили, например, може да се счете натурална, но „Премарин”ът- вагинален крем, в който тя се използва, не е биоидентичен, поне не с човешкия естроген. Технически, тялото не може да различи като „неестествени” тези хормони от онези, които яйчниците произвеждат. При кръвен тест общото ниво естрадиол се повлиява еднакво от биоидентичния естрадиол, който сте взели, по същия начин, по който това се случва при естествения, произведен от тялото ни.

Привържениците на биоидентичните хормони казват, че едно преимущество на тези хормони пред стандартните, е че нивата на естроген могат да се следят по-точно и лечението съответно да се индивидуализира. Скептиците контрират, че едва ли това има значение, защото никой не знае предварително към какви точно хормоналните нива трябва да се фокусира терапията и симптомите, не нивата, трябва да бъдат базисна цел в изготвянето и назначаването й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати