Бърза помощ: дишане уста в уста!

Дишане уста в уста
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Първото и най-важно действие е да разберете дали пострадалият е в съзнание, затова го докоснете по рамото и внимателно го разбутайте и се опитайте да привлече вниманието му. Попитайте ясно, отчетливо и със силен глас: "Добре ли си? ". Повторете тази реплика няколко пъти, а през това време следете за някакъв знак на реакция. Ако човекът не помръдне или не пошепне нещо, започнете дишане уста в уста.

Наведете и фиксирайте главата на пострадалия, като поставите ръката си върху челото му и изтеглете, придърпайте надолу брадичката му с първите два пръста от едната си ръка.

Огледайте се, заслушайте се и се опитайте да усетите дали има струя въздух, идваща от устата на пострадалия, чрез непосредствено доближаване на ухото ви към устните му.

Наведете главата си към пострадалия така, че да можете да погледнете, за да установите дали гърдите му се издигат и отпускат. Продължете да накланяте главата на пострадалия с двете си ръце, за да проверите за някакви признаци на самостоятелно дишане.

Бърза помощ

Огледайте дали нещо не възпрепятства дишането на пострадалия. Ако не почувствате, че той диша, потърсете онова, което може да смущава правилното функциониране на дихателните му пътища. Извършете почистване на устата на пострадалия, използвайки два от пръстите си, докато накланяте главата му назад, за да разберете дали няма погълнато чуждо тяло, което да го е задавило и внимателно го отстранете.

За да пристъпите към осъществяването на помощ и обдишване, поемете дълбоко въздух, стиснете носа на пострадалия, като го хванете с едната ръка, която след това разположите по посока на челото му. После притиснете плътно устните си около устата на човека и изпуснете вдишания през носа ви въздух на няколко чести и дълбоки издишвания. Трябва да се опитате да обдишате пострадалия, колкото се може по-интензивно и на често.

През цялото време не забравяйте да наблюдавате за признаци за възникване на самостоятелно дишане при пострадалия. Продължавайте да му правите дишане уста в уста при постоянни и равни интервали, спирайки ги само, за да вдишате следващата си глътка въздух.

Внимателно следете да забележите дали гърдите на пострадалия се надигат и отпускат, за да сте сигурни, че до тях достига въздуха, който ги раздвижва и се осъществява, стимулираното от вас, изкуствено дишане.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати