ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при предозиране с желязо

Симптоми при предозиране с желязо

Месо
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Всяко вещество, което се съдържа в организма на човек, трябва да бъде в определени норми – човек е създаден съвършено балансиран в това отношение. Често пъти обаче разваляме баланса без дори да осъзнаваме, че го правим или какви могат да бъдат последствията.

Преди всичко трябва да уточним каква е ролята на желязото за нашия организъм. Желязото е най-важно за транспорта на кислород към всички органи. Освен това желязото е част от мускулната тъкан и участва в образуването на колаген.

С други думи, от това колко желязо имаме в организма си, до голяма степен, зависи какви са ноктите, кожата и косата ни, мускулните връзки, костната тъкан. Благодарение на желязото мозъкът може да има нормална функция.

Организмът набавя необходимото си желязо чрез храната. Добър източник на желязо са овес, нар, праскови, гъби, червено месо, черен дроб, стриди и др.

Но какво да правим, ако имаме прекалено много желязо в организма си и как ни застрашава това? Вредна ли е предозировката на желязо и как да разберем дали ни се случва – какви са симптомите?

Алкохолизъм

Липсата, както и предозирането на желязо, са вредни – всяко по различен начин. Предозиране на желязо още се нарича хемохроматоза и може да причини остеопороза, нарушена функция на сърдечно-съдовата система, задстомашната жлеза (панкреас), възможно е дори да се развие цироза на черния дроб.

Основните причини, за да се стигне до подобно състояние, са проблеми с черния дроб, наследствено заболяване, прекомерна употреба на определен алкохол.

Най-честите симптоми при предозиране с желязо са лесна умора, болки в ставите, отслабване, запек. В по-късен етап се появяват проблеми с менструацията, с черния дроб, бъбреците и не на последно място – мозъка. Възможно е да се стигне дори до диабет.

Човек съдържа между 4 и 5 грама желязо в организма си и това е нормалното количество – всяко число под и над тези с стойност говори за проблеми. При по-малки стойности се появяват най-напред съмнения за анемия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати