Диагностика на ноктите

Диагностика на ноктите

Ноктите могат да ни покажат ако имаме някакъв здравословен проблем със смяната на цвета си, разрушаването на горния им слой, различната форма. Те могат да бъдат наречени огледало на нашето здравословно състояние. Всяка жена, която много държи на маникюра си изпада в ужас, когато види, че нокътят й се е счупил или има бели петна по него, но какво всъщност означава това и какво да направим, за да предотвратим тези проблеми?

1. Възможно е да имате бледи на цвят нокти – често пъти те са признак за заболявания като анемия, недохранване, проблеми с черния дроб, но трябва да се вземе под внимание, че това особено избледняване на нокътя се дължи и на напредването на възрастта.

2. Ако имате бели петънца по ноктите – това се среща много често при хора от различни възрасти и обикновено означава липса на витамини.

3. Ако имате синкави нокти – появата на син нюанс върху вашите нокти говори, че в тялото ви не достига достатъчно количество кислород, обикновено се дължи на някаква белодробна инфекция.

4. Жълти нокти – пожълтелите нокти се дължат на гъбички, това е един от първите стадий и може да се излекува с постоянство и търпение. Често обаче ноктите пожълтяват заради лаковете, които дамите използват – тук спасение има само ако спрете да се лакирате докато ноктите ви пораснат. Друга причина може да бъде тютюнопушене.

Болни нокти

5. В случай, че вашите нокти се цепят трябва да проверите щитовидната жлеза – проблемът най-често е от там. Понякога това начупване се дължи и на гъбична инфекция.

6. Ако повърхността на ноктите ви не е гладка, причината може да бъде псориазис.

Различната форма на ноктите също може да ни покаже какво е здравословното състояние на човека или поне да го насочат къде може да се появи евентуален проблем. Ако имате овални нокти, обръщайте внимание на дихателните пътища.

В случай, че вашите нокти са с формата по-известна като „лопатка” вероятно сте доста активни и енергични – това може да се контролира с различни методи като медитация или йога. Четириъгълната форма на нокътя говори за изключително сдържани хора, които притежават голям самоконтрол – подходящи за тях са релаксиращи процедури, които ще ги накарат да се отпуснат, например масаж.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати