За прекаленото спане – хиперсомния

Хиперсомния

Хиперсомнията е увеличаване продължителността на съня с около четвърт повече от обичайната продължителност на съня на даден човек. Хиперсомнията е симптом, нерядко свидетелстващ за тежко заболяване.

Временната хиперсомния често възниква при здрави хора и е с продължителност няколко дни или нощи след сериозно недоспиване или физическо претоварване.

Ако прекалената сънливост се е появила скоро и внезапно, докторът трябва да попита пациента за настроението му, за текущите събития в живота му и за лекарства, които приема.

Тъй като причина за това състояние може да е заболяване, лекарят трябва да прегледа сърцето, дробовете, да определи необходимите лабораторни изследвания, позволяващи диагностицирането му.

Сънища

Възникнала наскоро хиперсомния, която не може да се обясни със заболяване или прием на лекарства, обикновено е предизвикана от психични или неврологични заболявания.

Пациенти, страдащи от това разстройство, могат да спят от 12 до 14 часа без прекъсване всяка нощ. Дори след толкова продължителен сън, събуждането им е доста трудно.

Може да се заредят с няколко будилника и въпреки това ставането ще им е проблем. Ученето, работата и отношенията с околните хора често страдат заради прекалената продължителност на съня.

Хората с това нарушение, дневно време не могат да се концентрират, могат безсмислено да гледат на някъде, без да обръщат внимание на ставащото около тях.

Всичко това оказва влияние върху тяхната работоспособност и жизнен тонус. Около 30 процента от хората, страдащи от хиперсомния се оплакват и от постоянно главоболие, а 15-20 процента имат симптоми на депресия.

Хиперсомнията сама по себе си е неприятна, но ако не се потърси и отстрани причината за нея и летаргичните състояния продължат дълго, това може да предизвика невровегетативни смущения или смущения в нервната система.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати