Успокоителните и техните странични действия

Депресия

В днешното напрегнато ежедневие много хора прибягват до употребата на лекарства от типа сънотворни и транквиланти. Малцина обаче осъзнават, че това са вид наркотици, които съвсем легално се продават в аптеките (а някои дори без рецепта).

"Усмихнатият враг", както ги наричат някои, имат "благородната" цел да намалят симптомите на безпокойство, тревожност и безсъние, но въпреки разликите в състава им, всички действат по еднакъв начин и се отнасят към общия клас “бензодиазепини”.

Търговските наименования са различни, но опасността от зависимост е една и тя е в доста голям процент. Колкото по-висока доза приемате, толкова по-продължително тялото отделя активната съставка или с други думи толкова по-дълго действа веществото. При някои лекарства от този тип отстраняването може да отнеме повече от две денонощия.

Стрес

Често пъти пациентите приемат успокоителните ежедневно, докато влиянието на старата доза все още не е прекратила действието си. В резултат на предозирането, което организма получава, може да се появят странични ефекти като главоболие, умора, чувство за празнота, замаяност, меланхолия и депресия.

С други думи, хапчетата от този тип само временно заглушават проблема, а ако пациентът реши да прекрати употребата им, първоначалните оплаквания се увеличават и така, докато не приеме нова доза. По този начин хората, посегнали към болкоуспокояващите, влизат в един омагьосан кръг, излизането от който е много трудно.

Да, болкоуспокояващите се спират трудно и този, който е поискал да го направи след дълга употреба, се оказва пред почти непосилна задача. Освен първоначалните оплаквания биха могли да се появят и нови като главоболие, потене, проблеми с речта и зрението, замаяност, треперене, гадене и спазми в гърдите. При някои хора чувствителността се изостря - стават много раними, агресивни или депресирани след спиране на медикаментите.

Успокоителни

Лошата работната среда, ниските социалните контакти, проблеми в семейство и любовта са само малка част от външните фактори, които влияят на нашето емоционално здраве. Често се чувстваме нещастни и черногледи, невярвайки, че ще намерим светлина в тунела и промяна. Но дори в този убийствен вакум лекарствата не са дори временно решение.

Вместо да посягате към блистера, изпийте чаша прясно мляко с мед, хубаво червено вино, яжте плодове. Купете си хубава книга, разхождайте се където усещате, че ви е хубаво. Срещайте се с хора, които ви карат да се усмихвате. Променете начина си на мислене.

Дори да ви се струва невъзможно, човешкият организъм е много силен и има уникалната възможност да се възстановява и психически, и физически. Ако все пак гореспоменатите възможности не помагат и продължавате да се чувствате зле, в никакъв случай не се самолекувайте! По-добре потърсете помощта на психотерапевт.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 7
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати