Диагностика на зеницата

Диагностика на зеницата

Зеницата представлява отвор в центъра на ириса, който ту се свива, ту се отваря, като регулира количеството на светлина в окото.

По зеницата може да се диагностицира състоянието на организма. Около зеницата има тъмен кръг. Той също е от значение. Зеницата служи като инструмент за диагностика на реакциите на нервната система, емоционалността, нервното напрежение на човека, чувствителността към светлина.

Свиването на зеницата се проявява най-често при възрастните хора. При по-възрастните хора свитите зеници са признак на добро здраве и залог за дълголетие.

Когато зениците на деца или млади хора са силно свити, това говори за различни заболявания, които изискват незабавна намеса на лекар, тъй като може да увредят сериозно здравето. Това обикновено са болести на мозъка, гръбнака и носоглътката. Свиването на зеницата при млади хора може да говори за аневризъм на аортата.

Очен преглед

Патологично разширените зеници – с диаметър на зеницата над шест милиметра може да сигнализира за постоянно чувство на страх, непрестанна болка, възбуда или непрестанна интоксикация, евентуално дори и отравяне.

Освен това патологичното разширяване на зениците може да е сигнал за проблеми на главния мозък, прекомерна функция на щитовидна жлеза, както и за късогледство или друг вид разстройство на зрението.

Ако зеницата на едното око е свита, а на другото е разширена, това може да говори за болести само в едната част на мозъка, а също така за плеврит, заболявания на аортата, остеохондроза или туберкулоза. Това също може да е и проява на състояние след мозъчно сътресение.

Формата и цветът на канта около зеницата показва състоянието на имунитета на човек. Ако този кант е широк, имунитетът на човека е в перфектно състояние.

Прекалено финия кант говори за слаба имунна система. Ако на места кантът е прекъснат, това означава, че има патология в някой от органите на тялото.

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

nevenaskavcheva88@gmail.com
nevenaskavcheva88@gmail.com
09.08.2015 14:31
Полезни информации!
0
1