Точков масаж за ходилата

Точков масаж на ходила

При различни здравословни проблеми може да ви помогне точков масаж на ходилата. Той се практикува от древни времена от източни лечители.

Смята се, че всеки орган на нашето тяло е сякаш проектиран върху определена точка, която се намира върху ходилата ни.

Така например гръбнакът се намира върху вътрешната част на ръба на ходилото. Там се проектират всички проблеми на гръбнака. Те се откриват във вид на болезнени точки и с масаж може да се решат някои от проблемите на гръбначния стълб.

Ако ви боли гърбът, опитайте се да отстраните проблема с помощта на точков масаж на ходилата. За да откриете къде точно се намира точката, съответстваща на гръбнака ви, седнете на пода със скръстени крака.

Вземете в ръцете си едно от ходилата си. Погледнете вътрешния ръб. Линията между петата и палеца е проекцията на вашия гръбначен стълб.

Разделете тази линия на части – опашна кост, кръст, гръден и шиен отдел.

Точков масаж за ходилата

С помощта на палеца на дясната си ръка натиснете тази линия от петата към палеца на крака си. Ако имате проблеми с гръбнака, ще усетите под ръката си болезнени и доста твърди точки. Като ги масажирате с леко натискане, вие отпускате нервните окончания, които предизвикват с напрежението си напрежение в гръбначния стълб.

Няма нищо мистично в това, че дланите и ходилата на човека са проекция на вътрешните му органи. В тях се намират хиляди нервни окончания.

Ходилата и дланите оценяват външната обстановка – температура, влажност, вятър и осведомяват за това органите. Благодарение на това процесите на термо и влагорегулация се осъществяват без да се налага да се меси съзнанието ни.

Като масажирате с натискания ходилата си, можете да отстраните болка, да облекчите състоянието на всички органи и системи на вашия организъм.

Точков масаж

Преди да правите масаж на ходилата, измийте с топла вода ръцете и краката си и ги подсушете. Седнете с кръстосани крака. Сложете възглавница под коляното на крака, чието стъпало ще масажирате.

Намажете и двете ходила с леко затоплен зехтин. Започнете масажа с точкови натискания от петата към пръстите и обратно. Няколко пъти натиснете точките по ръбовете на ходилата.

След това с палеца си натискайте различни места по ходилото, като упражнявате известна сила при натиска. След точковия масаж завършете с поглаждащи движения.

Масажът на ходилата не трябва да продължава повече от по пет минути за всяко ходило. Той трябва да се прави всеки ден или през ден и ефектът ще е осезаем.

Не трябва да се прави точков масаж при инфекциозни заболявания с повишена температура на тялото, при сериозни заболявания, при разширени вени, при възпалени стави на ходилото, гъбички, брадавици и родилни петна върху ходилата.

Трябва да знаете, че основата на палеца на левия крак отговаря за мозъка, а основите на показалеца и средния пръст на левия крак – за очите. Безименният пръст и кутрето на левия крак са проекция на ушите.

Същите точки се намират и върху десния крак. Точно под палеца, откъм страната на ходилото, се намира точка, която при натискане рязко намалява кръвното налягане. В средната част на ходилото е проекцията на различните вътрешни органи, като на всеки орган съответства определена точка.

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати