ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Диабет, високо кръвно налягане и холестерол

Диабет, високо кръвно налягане и холестерол

Високо кръвно

"Ние сме това, което ядем" - това е сентенция, която учените медици потвърждават. Храната, която консумират хората, оказва голямо влияние на здравето им, предпоставка е и за развитието на различни болести. Определена тенденция в начина на хранене допринася за началото на диабет, развиването на високо кръвно и повишаване нивата на холестерол. Всяко едно от тези състояния влияе на другото.

Диабет

Диабетът описва медицинско състояние, което се получава, когато тялото се провали в опитите си да произведе достатъчно инсулин – в тази ситуация хормонът, отговорен за транспортирането на глюкоза в клетките, или произвежданият от организма инсулин не може да функционира правилно. На пациентите с Тип I диабет, познат още като младежки, организмът не успява да произведе инсулин и е необходимо да се извърши терапия, която ще поддържа ниски нивата на кръвната глюкоза.

Диабетът от Тип II, който е най–често срещаната форма, може да започне във всяка една възраст и често е възможно да бъде контролиран чрез правилната диета.

Високо кръвно налягане

Мерене на кръвно

Кръвното налягане описва или по–скоро представлява натискът на кръвта върху стените на кръвоносните съдове. Докторите диагностицират високо кръвно налягане, познато още като хипертония, когато показателите му достигнат или надвишат 140mmHg за систоличните стойности или 90mmHg за диастоличните стойности. Това са границите според Американската Асоциация за Сърдечни проблеми.

Въпреки че много неконтролируеми рискови фактори допринасят за високото кръвно налягане, в това число възраст, раса, пол или наследственост, пациентите могат да го регулират чрез смяната на диетата си, което се числи към контролирания рисков фактор.

Холестерол

Повечето хора смятат, че наличието на холестерол в тялото е нещо лошо, но всъщност организмът има нужда от малко количество, за да може да функционира правилно. Човешкото тяло съдържа два вида холестерол - липопротеин с ниска плътност и липопротеин с висока плътност. Липопротеина с ниска плътност /ЛНП/, често наричан “лош” холестерол, задръства вашите артерии, докато Липопротеина с висока плътност /ЛВП/ е добрият холестерол, който предпазва задръстването и запушването на артериите.

Твърде много Липопротеина с ниска плътност /ЛНП/ може да доведе до сърдечни болести, инсулт, сърдечен удар. От друга страна ниските нива на ЛНП може да доведат до по–здравословно състояние на организма. Тялото произвежда около 75% от холестерола в кръвта, докато чрез храната се набавят останалите 25%.

Влиянието на хранителният режим

Холестерол

Докато храната си проправя път през храносмилателната система, тялото я разгражда на малки части, които могат да се абсорбират от организма. По–голямата част от храната се превръща в глюкоза - вид захар и главен източник на енергия за тялото. Поради липсата на функциониращ инсулин, пациентите с действащ диабет трябва да контролират прием на захари и карбохидрати.

Приемът на храна, богата на мазнини, най–вече наситени такива, увеличава лошия холестерол и довежда до високо кръвно налягане. Активното приемане на сол също може да доведе до същото, в следствие на увеличаване обема на кръвта.

Високите нива на холестерол и високото кръвно налягане често вървят ръка за ръка. Завишеният холестерол в кръвта означава, че повече мазнини могат да се акумулират в кръвоносните съдове, което води до поражения. Високото кръвно налягане нанася вреди върху стените на кръвоносните съдове, привличайки мазнините и холестерола. Пациентите с диагноза диабет са по-предразположени към висок холестерол и високо кръвно налягане.

Статистиките сочат, че всеки 2-ма от 3-ма възрастни, страдащи от диабет, имат завишен холестерол и високо кръвно налягане. Тази информация е според Американската Асациация за Диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати