ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при високо кръвно и висок холестерол

Симптоми при високо кръвно и висок холестерол

Сърдечни болести
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Високият холестерол или хиперлипидемия могат да причинят наслагването на мазнини в кръвоносните съдове, което може да доведе до втвърдяване и стесняване на артериите, възпрепятствайки притока на кръв. Това може да доведе до високо кръвно налягане или хипертония, както и до сърдечни заболявания или удар.

Трябва да се отбележи, че симптомите на високия холестерол и високото кръвно налягане обикновено се забелязват, след като вече са нанесли поражения върху организма. Кръвният тест е често единственият начин да бъдат открити високите нива на холестерол, докато в някои случаи високото кръвно може да ви подскаже за други ранни сигнали. Важно е да си направите превантивни изследвания, особено ако имате история на наследствени семейни заболявания, като сърдечни заболявания, удар, диабет и др.

Признаци на очите

Аркус Сенилис е знак за висок холестерол, който е видим в очите. Също познат като Аркус Корнеалис, той се появява като сиви или бели кръгли арки или кръгчета около роговицата. Аркус Сенилис е типичен за по–възрастните хора и се получава от натрупването на мазнини или липиди в очите. Въпреки, че няма някакви симптоми и по никакъв начин не пречи на зрението, това заболяване може да покаже наличието на висок холестерол и високи нива на триглицериди в кръвта. Нека се има предвид, че не винаги наличието на висок холестерол е причина за наличието на Аркус Сенилис.

Високо кръвно налягане

Главоболие

При някои хора, главоболието може да е индикатор за високо кръвно налягане. Съпътствано е с тъпа до жестока, пулсираща болка. Високото кръвно налягане унищожава и втвърдява стените на артериите и води до наслагването на мазна плака в кръвоносните съдове. Това води до т.нар. заболяване артросклероза, която може да причини намаляването на притока на кислород и кръв до сърцето, мозъка и тялото.

Удар

Пациенти с високо и неконтролирано кръвно налягане могат да почувстват симптоми на удар, като слабост в една или друга част на тялото, трудно говорене, резки пристъпи на главоболие, объркване и неориентираност, замаяност. Ударът (или исхемичната атака) може да се появи, когато кръвта се сгъсти или артериите се стеснят и попречат на придвижването на кръвния поток до мозъка. Според различни изследвания ударът причинява най–големи проценти на инвалидност в САЩ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Редовен потребител
Редовен потребител
13.03.2015 01:26
Точно затова ърябва да се пие червено вино.
5
1