Водоразтворими витамини и техните функции

Водноразтворими витамини

Думата „витамин” идва от лат. вита-живот. Витамините са естествен катализатор на всички жизнени функции в организма. Част от тях се разтварят във вода, други от мазнини. Тук ще говорим за първия вид - водоразтворимите витамини. Той включва Витамин В1, Витамин В2, Витамин В3, Витамин В5, Витамин В6, Витамин В12, Витамин H и Витамин U.

Витамин В1 (тиамин) регулира дейността на централната нервна система, повишава тонуса на мускулатурата на червата, стимулира дейността на стомашните жлези, играе важна роля при обмяната на въглехидрати, белтъчини и мазнини. При негов недостиг се усеща обща слабост на организма, подтиснатост, както и понижение на имунитета. Тиаминът се съдържа в големи количества в овеса и брашното с трици.

Витамин В2 (рибофлавин) регулира нарастването и зарастването на тъканите, като осигурява гладка и опъната кожа, без напуквания. Предотвратява рани и бръчки, прави ноктите, и косата по-здрави. При негов недостиг е възможно да се развие светофобия, "кокоша слепота", често срещани са конюктивит, кератит и други заболявания на очите. Косата става безжизнена и започва да пада. Ноктите пък стават чупливи. Витамин В2 и най- вече съставният му рибофлавин се съдържа в говеждия черен дроб, яйца, кашкава, извара, кисело мляко, сметана, мазната риба (скумрия, треска, по-малко в хек и калкан), в месото - говеждо, свинско, заешко, овеса, зеления грах, спанак, цветното зеле, сладкия пипер, зеления лук, копър. В по- малки количества се съдържа в грис, праз, моркови, лимони и др.

Млечни продукти

Витамин В3 (никотинова киселина, ниацин, витамин РР) регулира окислително-възстановителните процеси в организма, както и спомага за нормализирането на холестерина в кръвта. Способства образуването на еритроцити и левкоцити, и усилва кръвообращението. При негов недостатък се проявяват чувство на безсъние, слабост, раздразнителност, както и физически белези като запек, повръщане, и увеличение на теглото. Най- голямо съдържание на Витамин В3 има в говеждия черен дроб, бъбреците, езика, заешкото и говеждото, агнешкото, елда и кафе. В храни като грах, фасул и орехи също.

Витамин В5 (пантотенова киселина) регулира белтъчините, хормоните и веществата, помагащи на нервните импулси да преминават по нервите. При негов недостиг обмяната на веществата бива нарушена, косата побелява по-рано, а при деца води до забавяне на растежа. Този витамин може да бъде намерен в най-големи количества в месото, зеленчуците и плодовете, зърнените култури, семките, ядките.

Витамин В6 (пиридоксин, адермин) регулира белтъчините, подобрява усвояването на ненаситени мастни киселини, превръщайки линолевата киселина в арахидонова, способства нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и мускулите, участва в образуването на витамин В3 (никотинова киселина), благоприятно влияе на черния дроб, предотвратява образуването на песъчинки и камъни в бъбреците, положително се отразява на работата на нервната система, предпазва от затлъстяване. Неговият недостиг води до нарушаване обмяната на веществата, на белтъчините и аминокиселините. Пречи на работата на черния дроб и води до различни нервни разстройства. Най- голямо съдържание на Витамин В6 е регистрирано в мая, месото, черния дроб, бъбреците, мозъка, рибата, яйцата, бобовите растения и картофи.

Черен дроб

Витамин В12 (цианокобаламин, кобаламин), заедно с витамин В9 участва в процеса за образуване на кръвни телца, а малки количества от него се синтезират от микрофлората на червата. При недостиг може да се стигне до същите проблеми, като при Витамин В6. Съдържа се в месото, черния дроб, кашкавал и яйцата.

Витамин H (биотин). Участва в обменните процеси на въглехидратите и мазнините. При недостиг води до депресивни състояния, повръщане, отвращение към храна. Биотинът се съдържа в множество продукти от растителен и животински произход, особено в черния дроб, бъбреците, маята, орехите, цветното зеле и бобовите растения.

Витамин U (S-метилметионин) се нарича още "противоязвен", защото той подобрява метаболизма в стомаха и дванадесетопръстника и предотвратява появата на язва. Съдържа се главно в пресните зеленчукови сокове, магданоз, зелето, ряпата, сладкия пипер, моркови, лука, салатата, аспержи, домати.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати