Гаргара с равнец при възпаление на венците

Бял равнец
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Белият равнец е известен още от древността и е широко използван в целебната народна медицина. Неговото научно наименование - "Ахилеа милефолиум", идва от името на Ахил- легендарният герой от Троянската война в гръцката митология. Преданието гласи, че той открил растението и го използвал за лекуване на раните на своите войници.

Белият равнец е тревисто растение с крехко стъбло с 0.2 до 1 м. височина. Цветовете му са бели или розови, имат характерна миризма, а вкусът им е горчив. Те съдържат най-висока концентрация от активни вещества като: етерично масло, киселини (мравчена, аскорбинова, фолиева, салицилова и др.), флавоноиди, глюкоза, аминокиселини, протеини, танини, желязо, манган, цинк, мед, никел, силиций, калций.

Билката произхожда от Европа и западните райони на Азия. Като лечебно растение белият равнец първоначално е използван заради стягащия си ефект. Днес той се прилага при третиране на много заболявания и различни смущения: възпалени венци, хемороиди, болки в стомаха, чернодробни нарушения, подуване на корема, ангина пекторис, циркулационни нарушения, чревни паразити и при белодробен рак.

Приемът на бял равнец има дезинфекциращи и успокояващи свойства. Съдържащата се в него салицилова киселина се използва за производство на аспирин и има силата да лекува болката, както и да понижава температурата на тялото.

Сушен бял равнец

Използвана външно за промивки, жабурене или гаргара, билката е мощен дезинфектант, противовъзпалително средство, което бързо понижава чувството за болка и дискомфорт. Поради вещества, които се съдържат в него, белият равнец може да спре възпалителния процес и да унищожи микроорганизмите, като така подпомага зарастването на раните, особено в чувствителна и деликатна част от тялото като устната кухина.

Изсушени, стрити и направени като чай, цветчета бял равнец могат да лекуват гнойни процеси и ранички в устата и да успокояват възпалени венци. За да се увеличи този ефект, билката трябва да престои по-дълго върху третираните участъци. Това означава да жабурим венците си по-често и продължително с разтвор или чай от нея. Парадонтозните венци също се повлияват от белият равнец, като болката и кървенето им намаляват.

За да си направите запарка от билката, смесете две лъжички от цветчетата й в чаена чаша вряла вода за 10 минути. От получения чай може да се отпива на леки глътки.

Здрави зъби и венци

За по-осезаем ефект трябва съдържанието на активни вещества да бъде по-концентрирано, поради това настойката от билката може да е в съотношение при приготвяне: 10 грам цветчета на 100 грама вода. С нея може да се жабурите и да си правите гаргара, ако чувствате, че възпалението и болката се разпростират в цялата устна кухина.

За да си направите тинктурата, която има по-силни лечебните свойства, може да следвате този съвет: 200 гр. изсушени цветове от бял равнец (престояли на открито и сушени на пряка слънчева светлина) се поставят в стъклена бутилка, в която се добавя 1 литър 40 градусова ракия. След това сместа се оставя да престои 14 дни на топло място.

Вече приготвената тинктура е изключително полезна отново за жабурене и гаргара при възпалени венци.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати