ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при нисък хемоглобин

Симптоми при нисък хемоглобин

Главоболие
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

По-ниското количество на червените кръвни телца се нарича анемия, а нивото на хемоглобина отразява това състояние. Има много причини за появата й. Някои от най-честите от тях са: внезапна загуба на кръв (от травматични наранявания, след хирургическа намеса, кървене, обилна менструация, рак на дебелото черво или язва на стомаха), хранителен дефицит (на желязо, витамин В12, фолиева киселина), проблеми, отнасящи се до правилното функциониране на костния мозък, последствие от химиотерапия, бъбречна недостатъчност или абнормална хемоглобинова структура като сърповидно-клетъчната анемия или таласемия.

Стойностите на хемоглобина се измерват, като се вземе предвид количеството червени кръвни телца в грамове /гр./ на децилитър /дл./ обща кръв, (децилитърът се равнява на 100 мл и е една десета от литъра). Нормалните нива на хемоглобин зависят от: възрастта - дали човек е навлязъл в периода на пубертета, пола и индивидуалния здравен статус.

Новородените трябва да имат хемоглобин: 17-22 гр./дл.; бебета на едноседмична възраст: 15- 20 гр./дл.; бебета на едномесечна възраст: от 11 до 15 гр./дл.; деца: 11 до 13 гр./дл.; мъже: 14-18 гр./дл.; жени: 12-16 гр./дл.; мъже над средната възраст: от 12, 4 до 14, 9 гр./дл.; жени над средната възраст: от 11, 7 до 13, 8 гр./дл. Всички тези стойности може леко да варират.

Обикновено най-характерният признак на това, че имаме нисък хемоглобин, е чувството за лесна уморяемост и изтощение. Тъй като клетките не получават достатъчно кислород, мускулите не могат да работят ефективно - да се съкращават и отпускат с голяма честота. И когато прекаляваме с физическото натоварване, може да усетим силна мускулна болка и дискомфорт. Често хората с нисък хемоглобин се оплакват от болки в краката и невъзможност да разхождат на дълги разстояния.

Поради липсата на нормален приток на кислород, който да захрани мозъка, хората с нисък хемоглобин се измъчват от силно главоболие. При тях може да се наблюдават замаяност при рязко ставане от стол и слабост, стоейки изправени за продължителен период от време. Много често те се оплакват от това, че им причернява пред очите за кратко при внезапно ставане от леглото след сън.

Нисък хемоглобин

Липсата на концентрация и лесното забравяне са също симптоми на анемията. Това е сериозен проблем при децата, които може да се чувстват слаби, изтощени и раздразнителни при това състояние. Ниският хемоглобин може да влоши тяхното представяне в училище и да се развият поведенчески проблеми.

Сърцебиенето и болката в гърдите също така съпровождат живота на анемичните хора. На сърцето се налага да изпомпва по-често кръв, за да компенсира липсата на кислород в циркулиращата такава. Този кислороден недостиг може да предизвика признаци на задух.

Бледият и неизразителен цвят на кожата може да индикира липса на кислород в кръвоносните клетки. Ниският хемоглобин е дори по-забележимо проявим при поднокътната тъкан и венците, които трябва да бъдат добре порозовели, а при анемия това не е така.

Нехарактерното хранително поведение и необяснимото желание да се ядат негодни за консумация, или необичайни продукти, също може да е симптом на това състояние. Хората с недостиг на желязо и нисък хемоглобин са склонни да хапват по-вредни храни, сладки изделия или такива с много нишесте.

Възпаление на езика, болезнени пукнатини в краищата на устните, често обелване на кожичката им и бледият цвят на вътрешната част на долните клепачи могат също да са симптоми на появата на недостиг на желязо и развиване на анемия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
59
48
38
27
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Потребител#264069
Димитрина
Аз си вдигнах хемоглобина бавно, но резултатно с МАОЛО - оригинал.
0
0
Анонимен
Анонимен
16.06.2018 22:23
Хората, които имат нисък хемоглобин по различни причини, включително и тези, за които се знае причината - при химиотерапия и лъчетерапия, могат да разчитат на МАОЛО. Оригинален продукт 100 % на растителна основа. Доказано нетоксичен, с изследания във фармацевтичния факултет (има го в сайта на фирмата производител на Маоло ). Той единствено дава възможност, - ако хемоглобинът е тръгнал да пада, да бъде "спрян" с МАОЛО, при максималната дозировка 3 х 2 капсули за 24 часа, поне за 10 дни. След това с контрол на кръвта се преценява, дали да се продължи със същата дозировка още 10 дни или ако Хемоглобинът е достигнал поне 120, да се помисли за постепенно намалявате на дозировката с 1-2 капсули на всеки 10 дни. Зависи. Всичко е много индивидуално. Зависи и от причината за падането на хемоглобина и от там скоростта на възстановяване му. Тъй като, ако е с неизвестна причина, нещата са трудни, дори и с единствената друга възможност - МАОЛО. Обикновено се отива на кръвопреливане. Но колкото по-рано се започне, единствено с оригиналния МАОЛО, толкова е по-голяма възможността да се избегне кръвопреливането. Ако все пак се е наложило да се направи, МАОЛО трябва да се приема паралелно с него, за да се задържи ефекта от кръвопреливането. Смело дори и след него трябва, да се използва максималната дозировка на Маоло-то и след 10 дена, да се преценява за постепенно намаляване на дозировката му. В сайта за МАОЛО има координати на лекар, който в работно време дава консултации по телефона за дозировката на МАОЛО, ако сте си подготвили новите и старите резултати от кръвта.
0
0
Радка Илиева
Радка Илиева
08.12.2016 10:33
Един колега сподели, че жена му била с много нисък хемоглобин, а трябвало да й правят операция. Той й препоръчал да пие по 20 таблетки спирулина. След 1 мисец, когато отишла на преглед лекаря я попитал какво е пила. Спирулината съдържа хлорофил, който стимулира костния мозък да си произвежда нови червени кръвни клетки. Може да се пият по 2 чаши сок от зеленолистни зеленчуци, но това е по-трудно за изпълнение всеки ден. Спирулината е ценна и с това, че съдържа витамин В12, който също има значение за производството на кръв.
3
1
снежана
снежана
17.09.2014 11:06
Моето бебе се роди в седмия месец на 16.08,днес вече е на 1м.1д.
Вчера са му направили изсл.и ни казаха че хемоглобинът му е много нисък-90.
Казаха ни да изчакаме до другата седмица да му направят нови изсл и ако все още е много нисък ще го кръвопрелеят.
Опасно ли е това за детето?
13
1
Алекс
Алекс
15.02.2014 21:40
Много хора съм консултирала и са постигнали добри стойности с билкови продукти. 0889 848 878
13
8
Г. Петрова
Г. Петрова
07.11.2013 17:04
Баща ми, Бог да го прости, го изтърваха ей такива специалисти като тези, писали статията. И тук никъде не споменавате, че т.нар. анемия е симптом за бактериален ендокардит. Когато най-после му поставиха правилната диагноза, вече беше прекалено късно.
14
3
Людмила Аврамова
Людмила Аврамова
23.01.2014 17:03
Мойте съболезнования,не толкова анемията е убила баща ти а бактериалния ендокарит.Анемия се получава и при най-малкото възпаление.А аз имам анемия вече от 37г. която е наследствена,хемоглобина ми е 6-7 при нормален 11-13.
7
6
miro
miro
25.08.2013 16:05
аз сам сас сащите симтоми които пише по горе кажите каде има добри специалисти в софия
1
6
Людмила Аврамова
Людмила Аврамова
23.01.2014 17:04
Медецинска академия-хемотологията :)София
9
4