ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Методи срещу стареене на тялото

Методи срещу стареене на тялото

Нина НордНина Норд
Джедай
2k356
Здравословно хранене
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Почти всеки миг в организма ни умират клетки. Те се разпадат, а продуктите от този разпадат излизат без ущърб за организма, стига тялото да не е изтощено. Изтощаването намалява способността на тялото ни от птомаини – токсини, които създават предразположеност към различни заболявания.

Клетките на организма се делят постоянно, появяват се нови, които постепенно остаряват. Човек на петдесет години има около четиридесет процента остарели клетки в тялото си. Ако капилярите около нормалните клетки са блокирани от мъртви клетки или от продукти на разпада им, това пречи на притока на хранителни вещества – кислород, аминокиселини, глюкоза и витамини.

Своевременното освобождаване на организма от мъртви клетки забавя приближаването на старостта. Това се постига с определени методи.

За профилактика на преждевременното стареене на кръвотворните органи трябва редовно да правите физически упражнения, които усилват циркулацията на кръвта. Препоръчва се периодично да се разхождате в планината, тъй като това стимулира активността на костния мозък, както и да се храните с пълноценна храна, съдържаща белтъчини и витамини.

За да предпазите сърцето си от преждевременно стареене, трябва да следите за килограмите си и да не преяждате. Не се препоръчва да пушите и да прекалявате с алкохол.

Тичане срещу стареене

След четиридесетата година намалява диаметърът на кръвоносните съдове в мозъка. За да предпазите мозъка си от преждевременно стареене, трябва да го тренирате – да учите чужди езици, да четете и да тренирате интелекта си. Освен това трябва поне веднъж седмично да се разхождате на чист въздух.

Втвърдяването на някои хрущяли в гръдния кош с възрастта намалява възможността на тялото да поема необходимото количество въздух при вдишване. Затова се налага човек с възрастта да вдишва по-често. За да се развие гръдният кош, трябва редовно да се правят упражнения за развиване на дишането. Много е полезно бягането. Трябва да се избягват опушени от цигари помещения.

За да предпазите стомашно-чревния си тракт от преждевременно стареене, трябва да го предпазвате от прекалено студени и прекалено горещи храни и напитки. Не се препоръчва прекаляването със захар и захарни изделия, както и прекаляването с пикантна храна. Препоръчва се консумация на повече плодове и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати