ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Защо изпадаме в паника

Защо изпадаме в паника

Паника

Понякога дори и човек с железни нерви може да изпадне в паника. Това може да се случи поради различни причини. Изпадането в паника може да ви изненада без видими причини в ситуации, в които никога досега не сте го изпитвали.

Когато изпаднете в паника, получавате усещането, че ще се случи нещо наистина непоправимо и ужасно. Нарастващата тревога продължава да ви обхваща и това дори поражда много физически неприятности.

Сред тях са сърцебиене, изпотяване, покачването на температурата на тялото, усещането, че ви побиват тръпки, треперене, тежест в гърдите. Също така може да получите световъртеж, гадене, тежест в гърдите, стомашно разстройство, изведнъж да ви обхване ужасяващ страх пред смъртта.

Такъв пристъп трае от 20 до 30 минути, в много редки случаи – 1 час. Пристъпът преминава постепенно и се съпровожда с чувство за ужасна умора и усещането, че никой не ви разбира и не ви обича.

Страх

Добре е да потърсите съвета на психолог или психоаналитик. Според повечето психоаналитици изпадането в паника е симптом на дълбок и нерешен конфликт.

Този конфликт може да е както от близкото минало, така и от детството. Можете да се подложите на терапия, при която да разкажете събитията, които ви потискат, и като преминете отново през тях, да се освободите от товара.

Ако сами се сещате какъв е конфликтът, който ви докарва подобни пристъпи на паника, добре е да се опитате да го решите по някакъв начин. Например ако това е нерешена свада от предишната ви работа или лоши отношения с приятелка, с която вече не се виждате, опитайте се да се върнете към този проблем и го решете.

Ако пък става въпрос за нещастна любов, преодолейте я. В противен случай не само ще изпадате в неприятни ситуации, но и няма да можете да срещнете в скоро време нова любов. Когато сте нещастни, около вас се създава защитна стена, която не дава възможност на другите дори да ви забележат, още по-малко да ви заговорят.

Ако проблемът е от детството ви, ще трябва да намерите отговори на въпроси, които ви измъчват, и да изкарате на повърхността спомени, които криете от самите себе си. Това ще ви помогне да ги преодолеете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати