Как се лекуват афти в устата

Как се лекуват афти в устата

Стоматит е на пръв поглед заболяване, на което не обръщаме подобаващото внимание. Първите симптоми леко подуване на езика и не след дълго червено петно по лигавицата на устата. Ако не се лекува навреме, може да причини друго заболяване наречено гингивит, което вече от своя страна ще увреди венците и зъбите.

След като се появи зачервяването върху устната кухина, започва леко да се увеличава и се появява парене, докато се образува афтата. Доста е болезнена и в зависимост от мястото, където се намира може да предизвика сериозен дискомфорт.

Освен това ако не се предприеме лечение веднага, има опасност афтите да се разпространят. Ако това се случи болката е толкова неприятна и силна, че човек не хапва нищо, не може да говори и т.н. Можем да си помогнем при подобно състояние с няколко изпитани народни лека.

1. Можете да смесвате 1 ч.л разтвор от кислородна вода с ½ ч.ч вода и да се жабурите по 5 -6 пъти дневно.

2. Друго лекарство е топлата вода. Ако все още не са се разпространили и просто усещате, че вече се е появила първата афта в устата ви, можете да си помогнете като се жабурите няколко пъти на ден с топла вода.

3. Ако имате вече напреднал стадии на заболяването, можете да си направите следния разтвор – белтък от яйце се разтваря в половин ч.ч вода. Жабурите се и задържате в устата си около 40 сек. Хубаво е ако решите да използвате този метод да сте сигурни, че яйцето е прясно.

4. Много ефикасни срещу появата на афти се оказват грозде и червените боровинки. Няма значение как ще я консумирате – все ще ви е от полза. Не могат да изпробват този метод, обаче, страдащите от гастрит.

5. Можете също да се жабурите с чай от лайка – знаете, че той помага за много неща, полезен е при подобно състояние.

6. Като профилактична мярка срещу вече изчезналите афти можете да направите следната рецепта. Нужно е да смесите корен от хрян със 1 ч.ч студена вода и да го оставите една нощ. На следващия ден прецеждате и се жабурите с течността по веднъж на ден.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 8
3 4
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
М.П.
М.П.
24.08.2015 14:20
Аз я лекувам с шипков мармалад,поставям го върху мястото за няколко минути. Минава ми за ден два не повече.
2
1
М.П.
М.П.
24.08.2015 14:22
колкото се може повече нанасяния на ден...
1
1
Ивелина
Ивелина
29.06.2015 18:30
На мен напоследък взеха да ми излизат, сега имам една много голяма и ме боли ужасно, не мога да ям със затворена уста а сутрин не мога и да говоря. Какво ли не я правя, нищо не ми помага. Чувала съм, че минават от само себе си.
4
0
Силвия
Силвия
23.05.2015 03:50
Най-бързо и ефикасно афтите се лекуват с Ваготил от аптеката. Топи се афтата 1-2 пъти на ден с клечица за уши. 2-3 дни най-много и следа няма да има. Ваготила изгаря заразеното място и новата лигавица се появява много бързо.
0
0
milcho
milcho
20.03.2015 23:46
detetomi e na 4 godini i se razbolia ot tova 4 dni ne iala ne pial ni6to vzexmei kakvili ne vidove mexlemi no bez podobrenie
2
0
Нели
Нели
20.03.2014 16:31
Невероятни продукти!
10
1