Аюрведа: Характеристика на Кафа дошата

Кафа доша

Аюрведа или аюрведическата медицина е хиндуистка система и форма на алтернативната медицина. За нея казват, че е "по-стара и от Христа, и от Буда". Самото значение на аюрведа е наука не просто за здравето, а наука за самия живот. Смята се за най-старата лечителска система в света, която има за цел чрез начина ни на живот и хранене да доведе до катарзис и пречистване на целия организъм. Аюрведа разглежда човека като сложна система от тяло, душа и жизнена енергия - прана.

Според тази система най-ценната природна енергия се намира в храната. В основата на разбиранията на аюрведическото хранене се смята, че всеки човек е различен и принадлежи към един или няколко от конституционните типове – доши, събирателни на праната. Дошите са три типа: кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство). И трите доши или енергии присъстват във всеки човек. Комбинацията им обаче се определя още при зачатието и е невъзможно да бъде променена. Грижата за здравето според аюрведа е насочена към запазване на отношението между характерните за всеки индивид доши.

Характеристика на Кафа дошата

Хората с кафа доша са добре сложени, с широк гръден кош, плътна и здрава кожа, гъста, мека коса. Движат се спокойно и плавно. Винаги запазват самообладание и са добронамерени. При дисбаланс на кафа дошата се проявяват някои пасивности, а на физическо ниво се показва склонността към натрупване на излишни килограми.

Вкусовете, които хармонират на кафа дошата са лютивият, стипчивият и горчивият. Противопоказно за нея е сладкото. Хората, попадащи в този тип трябва да включат в менюто си кафяв ориз, бобови храни, тофу (соево сирене), а от подправките – джинджифил. Подходящи за кафа типа са зеленчуците. Изключение правят краставици и домати, както и по-сладникавите и сочни зеленчуци.

Кафа дошата е доста специална и при нея трябва да се избягват голям брой храни, като: говеждо, пилешко и патешко месо, пшеница, бял ориз, а също и повечето млечни продукти (с изключение на козе мляко). Както беше споменато, сладкото също не е желателно, с изключение на на натуралния мед. Хората от тип кафа са и единствените, на които им се препоръчва да пият по малко кафе.

Факторите, които увеличават кафа дошата са студено, влажно време, приемът на млечни продукти, студени, тежки и мазни храни, месо, бездействие, спане през деня. Характеристиките и са: студена, мазна, тежка, бавна. Всяка доша се увеличава от въздействия, които имат същите качества като самата нея. Промените в дошите са ключ към разбирането на причините за заболяванията.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати